Na četiri lokacije pronađeni ostaci 102 osobe, čekalo se 77 godina

Ministarstvo hrvatskih branitelja proteklih je godina istražilo četiri lokacije – Lički Osik – predjeli Balatin i Vrištine, Mušaluk – predio Klanac i Čanić Gaj, gdje su ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 102 osobe. Prema prikupljenim saznanjima, sve su žrtve stradale u travnju 1945. godine, nakon ulaska partizana u Gospić i Lički Osik,  a pregledom koštanih elemenata nakon ekshumacije utvrđeno je kako se radi o posmrtnim ostacima osoba muškog spola, uglavnom u dobi od 20 do 45 godina, no ima i onih za koje je procijenjena dob od 16 do 20 godina. Kod određenog broja posmrtnih ostataka utvrđene su streljne ozljede.
 
„Kosti 102 stradale osobe danas, nakon toliko godina, napokon nalaze svoj mir i pravo na grob, no još je mnogo žrtava stradalih u bezumlju totalitarnih i autoritarnih režima koje ni do danas nisu pronađene,“ poručio je danas ministar branitelja Tomo Medved, dodajući da je broj žrtava mnogo veći te da ima još puno neotkrivenih grobišta i nepoznatih sudbina oplakivanih u  tišini obiteljskog doma.


 
„Obitelji još nepronađenih žrtava, u svojoj tihoj tuzi, traže naše daljnje zalaganje i suradnju kako bi i oni mogli zapaliti svijeću na grobu svojih voljenih. Zato uskoro nastavljamo s probnim iskapanjima na lokalitetima u Gospiću i drugim mjestima u Hrvatskoj koji u svojoj tišini skrivaju mnoge ugašene živote,“ naglasio je Medved i dodao: „Zbog njih i njihovih obitelji, naša je moralna obveza i dalje nastaviti potragu za neotkrivenim grobištima i nestalim osobama“.
 
Poručio je također da je na nama, kao i na budućim naraštajima, da neumorno tragamo za žrtvama, promišljamo povijest i čuvamo vrijednosti slobode, samostalnosti i suvereniteta koje su nam hrvatski branitelji svojom žrtvom u Domovinskom ratu omogućili, zaključivši kako je žrtva i ljubav hrvatskih branitelja prema Domovini najčvršći temelj  slobodne i neovisne Hrvatske.
 
„I ovom prigodom još jednom zahvaljujem svima vama koji ste dali svoj doprinos da obitelji ovih žrtava koje danas komemoriramo i pokapamo napokon imaju mjesto na kojem će moći zapaliti svijeću i pomoliti se za duše svojih pokojnika, znajući pritom gdje počivaju njihovi posmrtni ostaci,“ rekao je ministar Medved.

Podijelite sadržaj