Na dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima počast u Gospiću

Cijela civilizirana Europa danas obilježava Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Ovim povodom je na Gradskom groblju Svete Marije Magdalene u Gospiću održana komemoracija. Brojnim žrtvama poklonili su se kod spomen-kosturnice župan ličko-senjski Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i predsjednica Gradskog vijeća Grada Gospića Anamarija Zdunić, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo MUP-a PU ličko-senjske i građani Gospića. Riječi molitve predvodio je župni vikar o. Marko Maglić.

Potom se novinarima obratio župan Ernest Petry:

–Na današnji dan obilježavamo Dan totalitarnih i autoritarnih režima, dan koji obilježava cijela Europa. Dani poraća II. svjetskog rata bili su krvavi posvuda u Hrvatskoj, a poglavito na području Ličko-senjske županije i grada Gospića gdje je u poraću stradalo mnoštvo ljudi, uglavnom civila i nedužnih građana Gospića i okolice.

Te su žrtve ubijane na širem području Gospića, bez dokazane krivnje i procesa suđenja, uslijed čega i na ovaj način odajemo pijetet nedužno stradalim žrtvama. Nikada ne smijemo zaboraviti da je među ubijenima bilo mnoštvo potpuno nedužnih staraca, žena i djece, rekao je župan Ernest Petry.

Gradonačelnik Karlo Starčević u obraćanju ističe:

-Već šestu godinu 23. kolovoza obilježavamo Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima , širenje totalitarizma cjelokupnim hrvatskim narodom posebno na području grada Gospića i Like. Naša je dužnost održati tradiciju obilježavanja ovog Dana nevino stradalima u spomen te istu prenijeti novim generacijama kako se prošlost ne bi zaboravila.

Komemoracija je nastavljena kod vanjskog zida Gradskog groblja gdje su ispred spomen-ploče žrtvama također zapaljene svijeće i kazivane molitve. Upravo je na ovome mjestu ubijeno više stotina nedužnih žrtava čija su tijela tada pobacana u obližnje rovove. Na nekoliko lokacija u okolici Gospića tih je godina ubijeno gotovo 3 000 ljudi čiji posmrtni ostaci su tek djelomično ekshumirani.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Doboš torta

Doboš torta, poznatija kao dobošica, tradicionalno se pravi za velike svečanosti i blagdane. Recept je star više od 150 godina, a priprema se od ranih

Podijelite sadržaj

110.godina Cerovačkih špilja

Prije 110 godina, na području južnog Velebita, otkrivene su Cerovačke špilje.Otkrivene su prilikom radova na izgradnji Ličke pruge koje je predvodio inženjer Nikola Turkalj. Park

Podijelite sadržaj
Play Video