Na današnji dan 1756. godine rođen Wolfgang Amadeus Mozart

 Mozart je bio čudo od djeteta, dječak koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo pisati jednostavne pjesmice, a s pet održavati koncerte. Rođen je današnji dan 1756. u austrijskom gradu Salzburgu.

S četiri godine Wolfgang zadivljuje svog oca dok napamet svira nekoliko djela na čembalu.

Od 1781. sve do njegove prerane smrti, Beč mu je stalna adresa. Godine 1781.  sklada jedno od svojih najboljih djela: “Otmicu iz saraja”. Sljedeće su mu godine vrlo plodne; zanemaruje klavirske kompozicije i započinje raditi na operama, čime ostvaruje svoj davno sanjani san. Nastaju “Figarov pir”, “Don Giovanni”, “Così fan tutte”, “Čarobna frula”, “Mala noćna muzika”.

U rujnu 1791. godine, za vrijeme boravka u Pragu, obolijeva od groznice tijekom koje piše “Requiem” , a po povratku u Beč iznenada umire 5. prosinca u dobi od samo 35 godina. 

I za kraj: poslastica vezana uz Salzburg i Amadeusa su glasovite Mozart kugle, čokoladne kuglice od marcipana, nugata i pistacija koje se po originalnoj recepturi izrađuju od 1890., a godišnje ih se proizvede čak 1,4 milijuna.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

OTOČKE BADMINTAŠICE ŽUPANIJSKE PRVAKINJE

U petak se naša školska sportska dvorana pokazala sretnim terenom za naše badmintašice, Alani Draženović, Mariju Orešković, Magdalenu Šepac i Melani Pielić, koje su izborile nastup na državnoj

Podijelite sadržaj
Play Video