Postavke
kolačića

Na današnji dan: Počela Seljačka buna

Na današnji dan 1573. godine izbila je Seljačka buna. Zagorske kmetove u bunu je poveo Matija Gubec. Osim velikih davanja plemstvu, seljake je na bunu potaknulo i nasilništvo Franje Tahija koji se s drugim plemićima borio za posjede u Susjedu i Donjoj Stubici. Seljaci su pružali neočekivano žestok otpor, iako su bili mnogo slabije naoružani. 

Nakon nemilosrdne četverosatne borbe pobijedila je opremljenija plemićka vojska i uslijedila je krvava odmazda. Mnogi su kmetovi povješani i osakaćeni, a  Matija Gubec je, kako kaže legenda, okrunjen usijanom krunom, mučen i na kraju rasječen mačevima.

Franjo Tahi, kojega su svi vidjeli kao glavnog začetnika kmetske pobune i zato ga osuđivali, umro je samo nekoliko mjeseci nakon propasti seljačke bune.

 Seljačka buna iz 1573. nije jedini primjer u hrvatskoj povijesti gdje se zorno očitava tragedija međusobnoga ubijanja. Treba imati na umu da je 16. stoljeće bilo vrijeme kada je Hrvatska bila neprestano izložena turskim napadima i neprestanim borbama i velikim žrtvama.

Podijelite sadržaj
Play Video

4. Večer folklora u Širokoj Kuli

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Široka Kula” organizira 4. večer folklora u Širokoj Kuli koja će se održati u dvorištu Područne škole u subotu 13. srpnja s

Podijelite sadržaj

GOSPA KARMELSKA – RIBARSKA SENJ 2024.

Predvoditelj trodnevnice: o. Tiho Radan, ocd, poglavar samostana karmelićana i dušobrižnik sestara karmelićanki u Gospiću. Subota, 13. srpnja: 18.00 – Pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed

Podijelite sadržaj
Play Video