Postavke
kolačića

Na današnji dan preminuo dr. Ante Starčević, tvorac krilatice Bog i Hrvati…

Ante Starčević rodio se 23. svibnja 1823. u ličkom selu Žitniku kod Gospića, a umro je na današnji dan, 28. veljače 1896. Bio je hrvatski političar, publicist i književnik, a za vrijeme svoga života nazvan je Ocem domovine.  Godine 1846. u Pešti je stekao doktorat iz filozofije. Svoj je život odlučio posvetiti borbi za slobodnu Hrvatsku.

Protivio se bilo kakvim vezama s Austrijom i Mađarskom, promicao je hrvatstvo te radio na buđenju nacionalne i narodne svijesti.

 Ostavio je veliki utjecaj na razvoj domovine zbog koje se odrekao društvenog položaja, obiteljskog života i osobnih dobitaka.

S krilaticom Bog i Hrvati često se susrećemo i često o njoj polemiziramo, a zapravo malo tko zna da to potječe upravo od Starčevića. Naime, on je izričito smatrao da se hrvatski narod mora pouzdati u Boga, svoje snage i svoja prava. Cilj mu je bila slobodna, cjelokupna i nezavisna Hrvatska, a tom je cilju posvetio svoj cijeli život.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Uskršnji doručak u Novalji!

Dobrodošli na naš tradicionalni 22. po redu Uskršnji doručak u Novalji! Bogata blagdanska trpeza i koncert grupe Cambi čekaju vas na sunčanom Trgu Bazilike! Ponedjeljak,

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video