Postavke
kolačića

Na današnji dan preminuo grof Janko Drašković

Na današnji dan 1856. godine umro je grof Janko Drašković, jedan od vodećih ljudi Hrvatskog narodnog preporoda. Preminuo je u Štajerskoj, na današnjem teritoriju Slovenije, a u tadašnjoj Habsburškoj Monarhiji. Bio je obrazovan i istaknuti političar. Kao čovjek snažnih domoljubnih osjećaja – ušao je u krug najistaknutijih sudionika hrvatskog narodnog preporoda, a imao je već 62 godine. Potaknuo je osnivanje Ilirske čitaonice, koja je imala važnu ulogu u širenju ideja hrvatskog preporoda. Potkraj 1832. godine grof Janko Drašković u Karlovcu je objavio politički spis pisan štokavskim narječjem, naslovljen Disertacija iliti razgovor darovan gospodi poklisarom, koji zapravo predstavlja prvi cjeloviti nacionalni program u hrvatskoj kulturnoj i političkoj povijesti. 

Govorio je i pisao  hrvatski, latinski, njemački, francuski, talijanski, mađarski.  Umro je u dubokoj starosti, u 86 godini života.

Izvor: Povijest.hr.

Podijelite sadržaj
Play Video

4. Večer folklora u Širokoj Kuli

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Široka Kula” organizira 4. večer folklora u Širokoj Kuli koja će se održati u dvorištu Područne škole u subotu 13. srpnja s

Podijelite sadržaj
Play Video