Postavke
kolačića

Na današnji dan preminuo Ivo Gregurević

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali kod Orašja 1952. godine. Studirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Debitirao je 1977. u filmu Bogdana Žižića “Ne naginji se van” glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj.

Iste je godine snimio kultni film Antuna Vrdoljaka “Mećava” u kojemu igrao lik Ivana. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu.

Film Čaruga snimio je 1991. godine.  Film opisuje istinite događaje iz Čarugina života, a Ivo je tako uvjerljivo dočarao lik razbojnika da su ga godinama kasnije zvali Čaruga. Rijetko tko bi tako uvjerljivo gledatelje uveo u svijet droge, kriminala, prostitucije kao Ivo Gregurević.

Tijekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz iznimno zapaženih velikih uloga na filmu. Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film “Šokica” i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji “Duga mračna noć”. Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. Mlađe generacije vjerojatno će Gregurevića najviše pamtiti po ulozi Marka Kosmičkog u seriji “Odmori se, zaslužio si”. 

Ribolov i njegovo Orašje bili su oaza mira i spokoja. Što se tiče privatnog života, Dolores Lambaša je prema mnogima bila najveća ljubav Ive Gregurevića. Nakon njezine smrti, glumac  se suočio s nizom zdravstvenih problema, a mnogi smatraju kako su oni bili posljedica slomljenog srca. 

Ivo Gregurević preminuo je iznenada u vlastitu domu u Zagrebu 1. siječnja 2019.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video