Na današnji dan preminuo jedan od vođa Hrvatskog proljeća – Mika Tripalo

Hrvatski političar Ante Miko Tripalo rođen je 16. studenog 1926. u Sinju. Imao je važnu ulogu u Hrvatskom proljeću. Tražio je ravnopravniji položaj Hrvatske u okviru tadašnje SFRJ. Nakon sloma tog pokreta u Karađorđevu krajem 1971. morao je podnijeti ostavke na sve državne i partijske dužnosti. Iz Saveza komunista je isključen 1972. i umirovljen. Do kraja osamdesetih godina bio je izvan javnog života. Ponovno se politički aktivirao 1990. godine. Kao izvanstranačka osoba priključio se Koaliciji narodnog sporazuma koju je vodila njegova kolegica iz 1971. Savka Dabčević Kučar, smatrajući ju nastavljačem ideja Hrvatskoga proljeća.

Na prvim višestranačkim izborima ipak trijumfira HDZ pod vodstvom Franje Tuđmana. Tripalo sa suradnicima potom 1990. osniva Hrvatsku narodnu stranku (HNS) i postaje član njezina Predsjedništva. Kao njihov kandidat 1992. postaje saborski zastupnik.

Umro je 11. prosinca 1995. u Zagrebu i sahranjen na Mirogoju. Nagrada HHO-a za ljudska prava nosi njegovo ime. U Tripalovu čast – nakon njegove smrti – osnovan je Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Likovna udruga “LIKA” Gospić

Projekt FANZIN ide dalje. U strukovnoj školi Gospić održana je edukativna radionica: “Analiza izazova u zajednici”. S mladima su se analizirali lokalni problemi koji se

Podijelite sadržaj
Play Video