Na današnji dan prije 34 godine pao je Berlinski zid!

Na današnji dan, 9. studenoga 1989.g., pred 34 godine, pao je Berlinski zid. Srušeni zločinački zid je narodima pod komunističkom čizmom dao nevjerojatnu snagu i nadu.

Željezna zavjesa koja dijeli Istok i Zapad, komunizam i kapitalizam, mogla se rukom opipati i vidjeti. Njeno otjelovljenje nije bilo od željeza kako je to nazvao Churchill još 1946. nego od betona: to je bio Berlinski zid. Socijalistička Istočna Njemačka je taj zid dala podići 1961. i taj zid, stražarnice i bodljikava žica su se prostirali na 155 kilometara oko tadašnjih „okupacijskih zona” zapadnih sila SAD-a, Velike Britanije i Francuske u Berlinu. Apsurd je naravno bio da su građani tog „Zapadnog Berlina” doduše bili okruženi zidom, ali su zapravo bili slobodni i smjeli su putovati kamo su htjeli – za razliku od onih u Istočnom Berlinu.

Jer za sve Istočne Nijemce je već i tih nekoliko desetaka metara „Zone smrti” do Zapada bilo nedostižno – sve do večeri 9. studenoga 1989. 

Gradnja zida započela je 13. kolovoza 1961., svega nekoliko dana nakon što je tadašnji prvi čovjek DDR-a Walter Ulbricht obećao da “nitko nema namjeru graditi nekakav zid”. 

Izgrađen je kako bi se zaustavio egzodus Nijemaca s istoka na zapad (tri milijuna ljudi od 1945. do 1961.). Ukupna mu je dužina bila 155 kilometara. Od toga su 43 kilometra zida presjekla Berlin u smjeru sjever-jug, a s još 112 kilometara grad je izoliran od ostatka DDR-a. 

U većem dijelu zid se sastojao od 3,6 metara visokog armiranog betona s uglačanim cilindričnim vrhom kako bi se u startu obeshrabrili pokušaji penjanja preko njega. 

Iza istočne strane zida bio je i brisani prostor, “pojas smrti”, koji je istočnonjemačkim stražarima omogućio nesmetanu liniju vatre na bjegunce u pokušaju približavanja zidu. 

Najosvjetljeniji dio Berlina

Granicu je osiguravalo 7000 graničara koji su bili porazmješteni na 302 kontrolna tornja i 20 bunkera. 

Ulične svjetiljke su postavljene na svakih 30 metara, što je zid činilo najosvjetljenijim dijelom Berlina, u kontrastu s tamom u koju je uronio istočni Berlin. 

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video