Na današnji dan rođen Ciceron, državnik i najveći rimski govornik

“Nema ničeg otmjenijeg i cjenjenijeg od vjernosti. Vjernost i istina najsvjetlija su savršenstva i darovi ljudske duše.” Ciceron

Odrastao je u imućnoj viteškoj obitelji plebejskoga podrijetla. Vojnu je dužnost obnašao 89. pr. Kr., kao odvjetnik započinje djelovati 81. pr. Kr. Iz govorništva se usavršavao na otoku Rodu kod eklektičkoga retora Molona iz Alabande.

Ciceron je u svome političkome programu naglašavao potrebu očuvanja unutarnjega reda te ideal vladanja sporazumom plemstva i puka. Međutim, nije raspolagao novcem i profesionalnom vojskom, presudnim sredstvima moći svojega doba, pa se njegova politička ideja nije mogla nametnuti autokratskim težnjama rimskih senatora.

Ciceronovo književno djelo obuhvaća govore (orationes), pjesme (poetica), govorničke priručnike i rasprave o teoriji i povijesti govorništva (rhetorica), filozofske, moralne i pravno-političke oglede (philosophica) te pisma (epistulae).

Govori

Sačuvano je 58 Ciceronovih govora, od kojih su neki u okrnjenu obliku; još stotinjak ih je poznato po ulomcima ili naslovu. Oni su vrhunac starorimske retoričke vještine te su ujedno jedini sačuvani primjeri govorništva tzv. zlatnoga vijeka rimske književnosti.

Izvor: Hrvatska enciklopedija

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video