Postavke
kolačića

Na današnji dan rođen je junak Domovinskog rata Rudolf Perešin

Na današnji dan, 25. ožujka 1958. godine, u Jakšincu kraj Gornje Stubice rođen je heroj Domovinskog rata Rudolf Perešin. Već tijekom osnovne škole odlučio se za pilotski poziv zbog čega je upisao Zrakoplovnu gimnaziju koju je završio u Mostaru. Leteći u Bihaću na MiG-ovima dostiže stručne i profesionalne vrhunce pilotskog zvanja.

Pilot Rudolf Rudi Perešin bio je prvi Hrvat koji je MIG-om 21R pobjegao iz tadašnje JNA. Bilo je to 25. listopada 1991. dok se zločinačka JNA povlačila iz Slovenije prema Hrvatskoj u kojoj se zajedno s pobunjenim Srbima spremala na otvoreni rat i agresiju. Preko austrijskih Alpa i Bleiburga s brzinom oko 110 kilometara na sat ušao je u austrijski zračni prostor. Sletio je na klagenfurtski aerodrom i iznenađenim austrijskim vojnicima rekao: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!”

Perešin je oboren u letu za operacije Bljesak 1995. kada mu se gubi svaki trag. Tri godine poslije njegovi posmrtni ostaci napokon su predani njegovoj obitelji. Ime našeg legendarnog pilota od 25. ožujka 1998. s ponosom nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Zrakoplovna vojna škola u Zadru.

Počivaj u miru Božjem!

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video

U Udbini otvoren Srpski kulturni centar

SRPSKO narodno vijeće (SNV) svečano je otvorilo Srpski kulturni centar (SKC) Udbina, centralnu kulturnu (manjinsku) instituciju za taj dio Like, jedan od 40-tak sličnih projekata

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video