Na današnji dan rođen Milan Šufflay!

Dr. Šufflay smatrao je jugoslavenstvo, a ne (veliko)srpstvo najvećim neprijateljem hrvatskog naroda. Zbog toga je i ubijen u samom središtu glavnog grada porobljene i ponižene Hrvatske u prvoj Jugoslaviji. Dr. Milan Šufflay jedan je od velikana nove hrvatske povijesti, da nije tako ne bi njegovo ubojstvo od strane velikosrpskog režima prve Jugoslavije tako odjeknulo svijetom. Zbog toga je njegovo ubojstvo odjeknulo tako snažno svijetom da je izazvalo velike proteste pa su, između ostalog, najveći ljudi 20. stoljeća, kao Albert Einstein i Heinrich Mann preko Međunarodne lige za prava čovjeka pozvali svjetsku javnost na prosvjed zbog ovog zločina.

Zločin je bio isključivo motiviran mržnjom srbijanskog režima prema osobi i radu hrvatskog domoljuba i povjesničara Milana Šufflaya.

Komunistički jugoslavenski režim, kao sljedbenik prve kraljeve Jugoslavije, u potpunosti je izbacio njegovo ime iz knjiga i sveučilišta. Dva naoko oprečna režima, monarhija i komunizam, tako su pokazali da osim diktature imaju još jedno zajedničko svojstvo – jugoslavenstvo kojem je Šufflayevo hrvatsko domoljublje uvijek bilo trn u oku.

Nažalost, ni uspostavom hrvatske samostalnosti Šufflay nije dobio mjesto koje je erudicijom, širinom i bogatom ostavštinom zaslužio.

Foto: Raymond, German Wikipedia, www.commons.wikimedia.org

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Likovna udruga “LIKA” Gospić

Projekt FANZIN ide dalje. U strukovnoj školi Gospić održana je edukativna radionica: “Analiza izazova u zajednici”. S mladima su se analizirali lokalni problemi koji se

Podijelite sadržaj
Play Video