Postavke
kolačića

Na današnji dan rođen Thomas Woodrow Wilson

Thomas Woodrow Wilson američki političar rođen je 28. 12. 1856 u Washingtonu. Doktorirao je povijest i političke znanosti 1886. godine. Godine 1916. izabran je za 28. predsjednika SAD-a.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, Wilson je isprva zagovarao neutralnost SAD-a i sklapanje mira između Antante i Centralnih sila. Njemački neograničeni podmornički rat, u kojem su stradavali i američki brodovi, najposlije su ga približili Francuskoj i Velikoj Britaniji. Pred Kongresom je 2. travnja 1917. zahtijevao najavu rata Njemačkoj, pa je nakon potvrde oba doma Kongresa, SAD 6. travnja ušao u rat na strani Antante. Za rata Wilson je iznio zamisao o potrebi uspostave međunarodnog sustava kojim bi se ostvario trajan mir, i koji bi na ravnopravnoj osnovi pružio sigurnost svim narodima.

Godine 1918. izložio je plan u 14 točaka. Našavši se pred potpunim slomom, Nijemci su u listopadu 1918. prihvatili taj plan i 11. 11. 1918. potpisali primirje.

Uspio je u stvaranju svjetske organizacije za očuvanje mira, konkretiziranoj u odredbama o Ligi naroda, koje su unesene u Versajski mirovni ugovor. Vrativši se u SAD, Wilson nije uvjerio Kongres u potrebu da SAD pristupi Ligi naroda. Zbog narušena zdravlja od 1920. nije sudjelovao u javnom životu premda je ostao predsjednik do kraja mandata u ožujku 1921. Dobitnik Nobelove nagrade  za mir 1919. Umro je 1924. godine.

Izvor: Hrvatska enciklopedija

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video