Postavke
kolačića

Na današnji dan rođen utemeljitelj empirizma

Na današnji dan 1561. godine rođen je u Londonu Francis Bacon. Vršio je visoku funkciju lorda kancelara u Engleskoj, a smatra ga se jednim od ključnih mislilaca za razvoj suvremene znanosti i znanstvenog mišljenja. Bio je povjesničar, političar, pravnik, utemeljitelj empirizma i engleskog materijalizma. Podržavao je isključivo opravdani i na dokazima utemeljen znanstveni pristup.

Od 1603. godine nosio je naslov Sir Francis Bacon, od 1618. lord Verulam, a od 1621. lord St. Alban. 

Glavno književno djelo Francisa Bacona smatra se “Pokusima ili moralnim i političkim uputama“. Zanimljiva je činjenica da mu je trebalo 28 godina da napiše ovo djelo!

Nastojeći razviti “istinsku indukciju”, Francis Bacon tražio je ne samo činjenice koje potkrepljuju zaključak, već i činjenice koje ga mogu pobiti. Dakle, pokazao je da istinsko znanje proizlazi iz osjetilnog iskustva.

Ta se filozofska pozicija naziva empirizmom, čiji je predak zapravo bio Bacon. Također, filozof je govorio o preprekama koje mogu stajati na putu znanju.

 Preminuo je od posljedica upale pluća u dobi od 65 godina.

Podijelite sadržaj
Play Video

Priopćenje Jose Vrkljana

Iskreno sam se nadao da kampanja neće ići u negativnom smjeru i nisam htio kopati po prošlosti, ali sam sada prisiljen mojim dragim Gospićankama i

Podijelite sadržaj
Play Video