Postavke
kolačića

Na današnji dan rođena feministkinja Virginija Wolf

Na današnji dan, 25. siječnja 1882., rođena je u Kensingtonu, London, Adeline Virginia Stephen. Diljem svijeta poznata je kao spisateljica Virginia Woolf. S 13 godina ostaje bez majke, što je uzrokovalo njezin prvi slom živaca. Nakon smrti oca Leslieja Stephena, izvršila je prvi pokušaj samoubojstva nakon kojeg je institucionalizirana.

Virginija je mnogo pisala o problemu ženskog pristupa profesijama i institucijama poput akademije, medicine, crkve i prava. Ona je zasigurno najveći romanopisac engleskog jezika.

Virginija je počela profesionalno pisati 1900. godine objavljujući članke i kritike za The Guardian, Times Literary Supplement i National Review te je počela predavati englesku književnost i povijest na koledžu za obrazovanje odraslih u Londonu.

Godine 1912. udaje se za izdavača, pisca i društvenoga aktivista Leonarda Woolfa. Često je razmišljala o književnosti koja bi govorila o seksualnosti, a posebice seksualnom životu žena, na otvoreni način, no njezina vlastita djela seksualnost propituju indirektno.

Virginia Woolf je 28. ožujka 1941. napunila džepove kamenjem i ušla u rijeku Ouse, ostavljajući iza sebe riječi Mrs. Dalloway:

“Pogledati život u lice, uvijek, gledati život u lice, i prepoznati ga kao ono što jest….naposljetku, voljeti ga kao ono što jest, a potom ga odložiti”.

Podijelite sadržaj
Play Video

Švica je sutra epicentar nogometa

Program povodom proslave švičkog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja 2024. godine je zaista šarolik i vrijedi posjetiti Švicu narednih dana. Sutra, nedjelja 23. lipnja

Podijelite sadržaj

Ukrajinka Taja i sladoled !

Vihor rata raselio je po svijetu mnoge Ukrajince. Dosta ih je našlo svoj “drugi doma” i u Lici. U Gospiću smo u poznatoj slastičarnici Specijal

Podijelite sadržaj
Play Video