Na današnji dan: rođena Indira Ghandi, indijska političarka i premijerka

Siromaštvo je najgori oblik onečišćenja.” Indira Gandhi

Indira Gandhi rođena je 19. studenog 1917. godine u mjestu Allahabadu. Diplomirala je na Visva-Bharati sveučilištu u Bengalu, a studirala je na sveučilištu u Oxfordu u Velikoj Britaniji. Od rane mladosti aktivna je u studentskim i ženskim organizacijama. Godine 1938. pridružila se Nacionalnoj Kongresnoj stranci i postala aktivna u pokretu za indijsku nezavisnost. Godine 1942. udala se za Feroze Gandhija, pariškog odvjetnika. Indira Gandhi je prva žena u povijesti koja je uspjela doći na čelo indijske vlade. Vladala je Indijom od 1966. do 1977. i od 1980. do 1984. godine.

Bila je tvrdoglava mlada žena s odličnim obrazovanjem. Nakon majčine smrti, Indira je postala očev pomoćnik, i uz pomoć oca upoznala je neke od najvećih svjetskih vođa. Indira je predvodila pokret koji je kasnije postao poznat pod nazivom “Zelena revolucija“. Zvali su je “Majka Indije” koja se izborila za dostojanstvo malih ljudi, za besplatno obrazovanje i zdravstvo, za ekonomski jaču Indiju.

Ubijena je 31. listopada 1984. godine tjelohranitelji su je upucali kad je prolazila kroz vrata koja su čuvali. Pogođena je s više od 30 metaka.

Iako su uz njezin život vezane brojne kontroverze, bez sumnje je riječ o jednoj od najmoćnijih žena u povijesti koja je svojim djelovanjem mnogim ženama otvorila put u aktivno građansko i političko djelovanje.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

OKO KAMERE Liječnička kavica !

U Rijeci je danas otvorena nova bolnica za majku i dijete, dom s 224 kreveta bit će na ponos svih Riječana. Svečano otvaranje okupilo je

Podijelite sadržaj

Dan crvenih haljina u Crikvenici

Prvog petka u veljači se obilježava Dan crvenih haljina, javnozdravstvena kampanja koja je pokrenuta kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Prva

Podijelite sadržaj
Play Video