Postavke
kolačića

Na današnji dan rođena Marija Jurić Zagorka, najpoznatija hrvatska spisateljica i novinarka

Marija Jurić Zagorka rođena je 2. ožujka 1873. godine u Negovcu pokraj Vrbovca, a preminula je 29. studenog 1957. godine u Zagrebu.

Bila je svestrana i poznata spisateljica, prva profesionalna hrvatska novinarka te najčitanija hrvatska književnica. Udala se za mađarskog činovnika Andriju Matraja i preselila u Mađarsku. Brak joj nije potrajao jer je Zagorka bila protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije, dok je Andrija bio pobornik mađarizacije u Hrvatskoj.

Uz pomoć Jurja Strossmayera postaje novinarkom te 1986. postaje članica redakcije Obzora. U Obzoru izlazi njen prvi članak, koji je bio odraz rodoljubnog i društvenog revolta, pod nazivom Egy Percz ili Jedan časak.

Od 1910. godine  posvetila se pisanju romana, od kojih je najpoznatiji Grička vještica, ciklus romana dio kojeg su Tajna krvavog mosta, Kneginja iz Petrinjske ulice i mnogi drugi.

Podijelite sadržaj
Play Video

Kiša dobro došla !

Nakon paklenih vrućina u Liku je došla kiša i donijela osvježenje. Dok je zaustavila spremanje sijena i trave na ličkim poljima kiša je u pravo

Podijelite sadržaj
Play Video