Postavke
kolačića

Na današnji dan Sjeverni Velebit proglašen je nacionalnim parkom

Sjeverni Velebit je Sabor Republike Hrvatske 9. lipnja 1999. godine, proglasio nacionalnim parkom, a 2017. godine upisan je i na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Prirodni rezervati su Hajdučki i Rožanski kukovi, koji predstavljaju jedinstven geomorfološki fenomen sastavljen od stjenovitih vrhova Velebita na kojemu je do sada otkriveno više od 150 jama.

Najpoznatija je Lukina jama koja je sa svojom dubinom od 1431 m jedna od najdubljih na svijetu. Sjeverni Velebit odlikuje bogat životinjski i biljni svijet. Bukova šuma sastoji se od drveća neobičnih oblika i raznih endemskih zajednica. 

Najviši dio Sjevernog Velebita je vrh Zavižan. Premužićeva staza, dovršena je 1933. godine, prolazi kroz sve ljepote parka i smatra se remek-djelom graditeljstva.

Foto: Nino Salkić

Podijelite sadržaj
Play Video

“Brinjsko ljeto 2024”

Pridružite nam se ovoga ljeta na raznim događanjima tijekom srpnja, kolovoza i rujna u Brinju! Turistička zajednica Brinje po prvi puta je izradila QR kod

Podijelite sadržaj

Susret partnerskih škola u Senju

Održan je 1. susret tri partnerske škole koje sudjeluju u eksperimentalnom projektu Cjelodnevne škole(CDŠ), OŠ S. S. Kranjčevića Senj, OŠ Podolice iz Koprivnice i OŠ

Podijelite sadržaj
Play Video