Postavke
kolačića

Na današnji dan u Velikom Žitniku, u Lici, rođen je Ante Starčević

Doktor filozofije, književnik i saborski zastupnik Ante Starčević rođen je u Velikom Žitniku pokraj Gospića na današnji dan 1823., a 1896. godine pokopan je na šestinskom groblju.

Za zastupnika u Hrvatski sabor izabran je 1861., a u razdoblju svog mandata postao je najgorljivijim zagovornikom hrvatske neovisnosti. Odlučno se protivio bilo kakvim vezama Hrvatske s Austrijom i Mađarskom. Zajedno je s Eugenom Kvaternikom 1861. osnovao Stranku prava. Pod utjecajem ideja prvo Ilirskoga pokreta, a zatim francuskoga nacionalizma i liberalizma, borio se protiv ostataka feudalizma u Hrvatskoj i zalagao za demokratizaciju političkoga života. Kao politički vođa i glavni ideolog hrvatske neovisnosti i nacionalizma još za života je nazvan “Ocem Domovine“.

On je političar koji je već u 19. stoljeću jasno naglasio da hrvatski narod može do svoje slobode jedino kroz samostalnu, neovisnu i slobodnu hrvatsku državu.

Podijelite sadržaj
Play Video

“Brinjsko ljeto 2024”

Pridružite nam se ovoga ljeta na raznim događanjima tijekom srpnja, kolovoza i rujna u Brinju! Turistička zajednica Brinje po prvi puta je izradila QR kod

Podijelite sadržaj

Susret partnerskih škola u Senju

Održan je 1. susret tri partnerske škole koje sudjeluju u eksperimentalnom projektu Cjelodnevne škole(CDŠ), OŠ S. S. Kranjčevića Senj, OŠ Podolice iz Koprivnice i OŠ

Podijelite sadržaj
Play Video