Na današnji dan umro je jedan od najvećih svjetskih izumitelja Nikola Tesla

Na današnji dan, 7. siječnja 1943. godine, u hotelu ‘New Yorker’ u New Yorku umro je jedan od najvećih svjetskih izumitelja svih vremena. Nema osobe koja nije čula za njega! Ličanin Nikola Tesla, čiji su izumi doveli do razvoja modernih sustava radiokomunikacije, televizije, robotike i daljinskog upravljanja, Tesla je iza sebe ostavio veliko nasljeđe, a svojim je nevjerojatnim izumima i uspješnim patentima zauvijek promijenio i zadužio svijet.

Rođen je u malom ličkom mjestu Smiljanu 10. srpnja 1856. , gimnaziju je pohađao dijelom u Gospiću, a potom na Rakovcu, poznatom kvartu u Karlovcu gdje je maturirao, a danas ta gimnazija nosi njegovo ime. Na Visoku tehničku školu u Grazu upisao se 1875.

Nakon školovanja odlazi u Budimpeštu, zatim u Pariz, pa SAD, gdje je proveo ostatak života i ostvario sve izume, njih gotovo 700.

Po njemu se nazivaju Tesline visokofrekvencijske struje, Teslin transformator i stariji elektroterapijski postupak teslinizacija. Jedinica magnetske indukcije dobila je naziv po Tesli.

Vijest o njegovoj smrti pročitao je na radiju gradonačelnik New Yorka La Guardia, kazavši da je umro siromašan, ali da je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikad živjeli.

U Hrvatskoj je počasni član JAZU (danas HAZU) i počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu, po njemu se nazivaju ulice u mnogim gradovima, nekoliko škola, jedno veleučilište, tvrtka, državna nagrada za znanost, državno odličje, itd., ističe se u Hrvatskoj enciklopediji koja Teslu označava kao “američkog i hrvatskog izumitelja srpskoga podrijetla”.

U Tehničkome muzeju koji nosi njegovo ime u Zagrebu nalazi se stalni demonstracijski kabinet Teslinih izuma, a u Smiljanu Memorijalni centar Nikola Tesla koji uključuje Teslinu rodnu kuću, modele izuma i didaktičke igračke.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

“Sakralna baština Grada Otočca”

Do 31. ožujka u Muzeju Gacke otvorena je i izložba “Sakralna baština Grada Otočca”. Na izložbi su prezentirana 24 sakralna objekta s područja Grada Otočca

Podijelite sadržaj

U prodaji je 155. broj VP-a!

DOMOVINSKI RAT A-satnija Bjelovar u operaciji Orkan 1991. DRUGI SVJETSKI RAT “Teška britanka” na naslovnici “Ustaše” 1944. PRVI SVJETSKI RAT Austrougarske utvrde na jugoistočnim granicama

Podijelite sadržaj

“Još Hrvatska ni propala”

Kad se u vrijeme mesopusta čuje budnica “Još Hrvatska ni propala…”, a uz to i zvuci tamburice, svi znaju da u obilazak Klenovice i pripadajućih

Podijelite sadržaj

Život uz Jadransku magistralu

U trećoj epizodi putujemo od Masleničkog do Šibenskog mosta. Izgradnja magistrale bio je složen inženjerski pothvat kojim je trebalo premostiti mnoge obale. Izgrađeno je 39

Podijelite sadržaj
Play Video