Na Plitvičkim jezerima sve je posebno pa i mačke

Plitvička jezera pravo su bogatstvo flore i faune. No jeste li znali kako su Plitvice dom i jednoj divljoj mački. Mogli ste ju sresti ako ste bili u parku od veljače do ožujka kada je veća šansa da ju ugledate u šumama Nacionalnog parka.

divlja mačka
Foto: Pixabay

Ovaj zanimljivi stanovnik Nacionalnog parka Plitvička jezera, zvijer je iz porodice mačaka (Felidae), točan joj je naziv divlja mačka Felis silvestrisSvojim atraktivnim izgledom i pojavnošću, iako znatno manja, nimalo ne zaostaje za najvećom europskom mačkom, običnim ili euroazijskim risom Lynx lynx.

Tijelo joj je pokriveno gustom dlakom sivo-smeđe boje s rijetkim, poprečnim tamnim (crnim) prugama. Znatno je veća i teža od domaće mačke, a osim po većim dimenzijama možemo je prepoznati po repu s crnim prstenovima i vrhom.

Divlja mačka voli guste šume s čistinama, a na svom području živi osamljeno. Noćna je životinja i vrlo oprezan i spretan lovac. Lovi miševe, krtice, vjeverice, zečeve i ptice, a može loviti i lanad (mladunčad srne). Vrijeme parenja joj veljača pa tako postoji i nešto veća šansa da je se vidi.

divlja mačka
Foto: Pixabay

I ovoj rijetkoj i strogo zaštićenoj vrsti Park pruža idealan dom za život kakav danas malo gdje može naći, stoga nam pomozite da očuvamo ovaj prostor te omogućimo ovoj i drugim vrstama nesmetan život.

Već samim izbjegavanjem ometanja i zalaženja u njihov životni prostor napravili ste puno. Ukoliko se i dogodi da ih ugledate nemojte ih ometati i nikako nemojte zalaziti u njihov prostor.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Doboš torta

Doboš torta, poznatija kao dobošica, tradicionalno se pravi za velike svečanosti i blagdane. Recept je star više od 150 godina, a priprema se od ranih

Podijelite sadržaj

110.godina Cerovačkih špilja

Prije 110 godina, na području južnog Velebita, otkrivene su Cerovačke špilje.Otkrivene su prilikom radova na izgradnji Ličke pruge koje je predvodio inženjer Nikola Turkalj. Park

Podijelite sadržaj
Play Video