Na Plitvičkim jezerima sve je posebno pa i mačke

Plitvička jezera pravo su bogatstvo flore i faune. No jeste li znali kako su Plitvice dom i jednoj divljoj mački. Mogli ste ju sresti ako ste bili u parku od veljače do ožujka kada je veća šansa da ju ugledate u šumama Nacionalnog parka.

divlja mačka
Foto: Pixabay

Ovaj zanimljivi stanovnik Nacionalnog parka Plitvička jezera, zvijer je iz porodice mačaka (Felidae), točan joj je naziv divlja mačka Felis silvestrisSvojim atraktivnim izgledom i pojavnošću, iako znatno manja, nimalo ne zaostaje za najvećom europskom mačkom, običnim ili euroazijskim risom Lynx lynx.

Tijelo joj je pokriveno gustom dlakom sivo-smeđe boje s rijetkim, poprečnim tamnim (crnim) prugama. Znatno je veća i teža od domaće mačke, a osim po većim dimenzijama možemo je prepoznati po repu s crnim prstenovima i vrhom.

Divlja mačka voli guste šume s čistinama, a na svom području živi osamljeno. Noćna je životinja i vrlo oprezan i spretan lovac. Lovi miševe, krtice, vjeverice, zečeve i ptice, a može loviti i lanad (mladunčad srne). Vrijeme parenja joj veljača pa tako postoji i nešto veća šansa da je se vidi.

divlja mačka
Foto: Pixabay

I ovoj rijetkoj i strogo zaštićenoj vrsti Park pruža idealan dom za život kakav danas malo gdje može naći, stoga nam pomozite da očuvamo ovaj prostor te omogućimo ovoj i drugim vrstama nesmetan život.

Već samim izbjegavanjem ometanja i zalaženja u njihov životni prostor napravili ste puno. Ukoliko se i dogodi da ih ugledate nemojte ih ometati i nikako nemojte zalaziti u njihov prostor.

Podijelite sadržaj