Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

U ovoj smo godini, samostalno i suradnički, vrijedno radili na projektima kojima je cilj bio promicati knjigu i čitanje. Osobito smo ponosni na projekt „Vremeplov riječi – digitalni arhiv hrvatske književnosti“ kojim smo uspostavili jedinstveni baštinski arhiv koji će trajno čuvati živu riječ domaćih autorica i autora u sustavu hrvatske digitalne knjižnice.

Kako smo 2023. godinu programski posvetili ženama i njihovim postignućima, tako smo i uspostavu književnog vremeplova započeli odabirom deset domaćih autorica. Naše su gošće bile Nada Mihaljević, Sanja Baković, Vanda Petanjek, Ivana Bodrozic, Sanja Lovrenčić, Nastja Kulović, Sanja Pilić, Monika Herceg, Maša Kolanović i Sibila Petlevski. Za nas su odabrale tekstove koje su nam čitale u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

„Jako je važno da se vidi i lice, i pokret, i govor, tako da je to jako dobra ideja“ rekla nam je književnica Sanja Pilić, referirajući se na projekt prilikom svojeg gostovanja u NSK.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske pružilo nam je veliku podršku na kojoj smo im zahvalni, a zahvaljujemo i na prekrasnoj suradnji Lukasu Miošiću iz Green House Studija.

Videozapise iz arhiva moći ćete redovito pratiti na našim društvenim mrežama, a pozivamo vas i da ih samostalno istražujete i njima se inspirirate: http://digitalna.nsk.hr/vremeplov

Izvor: NSK, 2023.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Gospić još čeka povjerenika

Gospić i dalje čeka Vladina povjerenika, koji će stajati na čelu glavnog ličkog grada do izvanrednih izbora za gradonačelnika. Povjerenika imenuje Ministarstvo uprave, a u

Podijelite sadržaj
Play Video