Postavke
kolačića

Najavljen program Lika vrijedan 4 milijuna eura

Na 65 sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održanoj u Gospiću uz druge teme najavljena su nova ulaganja u Liku od četiri milijuna eura. Na sjednici u Gospiću okupili su se župani iz cijele Hrvatske.

Uvodno su nazočne pozdravili gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević u ime grada domaćina te ličko-senjski župan Ernest Petry, nakon čega je predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić otvorio sjednicu.

Na Izvršnom odboru uz župane sudjelovao je i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić s kojim je dogovoren nastavak dijaloga o apsorpciji financijskih sredstava unutar višegodišnjeg financijskog okvira EU.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić najavio je Program Lika vrijedan 4 milijuna eura za projekte na području Ličko-senjske županije. 

Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry uvodno je, govoreći o pokrenutim projektima na području županije, istaknuo važnost razmijenjenih iskustava između županija, ali i resornih ministarstava. Prema posljednjem popisu stanovništva, u županiji koja zauzima gotovo 10 posto državnog teritorija, broji tri nacionalna parka i jedan park prirode, živi manje od 43 000 stanovnika.

„U posljednjih godinu i pol dana, alocirano je više od 120 projekata u suradnji s ministarstvima i jedinicama lokalne samouprave s namjerom zaustavljanja loše demografske slike na području Ličko-senjske županije. Primarni cilj je razvoj poljoprivrede i stočarstva na brdsko-planinskim područjima, nastavak razvoja turizma u priobalju i kontinentalnom dijelu županije te apliciranje na mjere usmjerene ka zelenoj i digitalnoj tranziciji, što će pridonijeti rješavanju pitanja nezaposlenosti“, rekao je Petry.

U nastavku sjednice o aktualnim pitanjima razgovaralo se s predstavnicima Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa i uprave, a župan Istarske županije Boris Miletić prezentirao je izazove u provedbi održivog turizma: „Imamo veliku odgovornost prema lokalnom stanovništvu, čija kvaliteta života ne smije ispaštati zbog turizma, a potom i radi gosta koji dolazi s velikim očekivanjima, koja moraju biti ispunjena“. Budućnost turizma je u cjelogodišnjem i održivom turizmu, konkurentnom i inovativnom turizmu, podizanju kvalitete turističkog proizvoda te autentičnosti i očuvanju regionalnih posebnosti.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić najavio je dva velika događanja kroz 2023. godinu. „Ove godine obilježavamo 30 godina lokalne demokracije u Hrvatskoj, kao i 20 godina djelovanja Hrvatske zajednice županija. Svečana obljetnica održat će se u travnju u Opatiji, u Primorskoj-goranskoj županiji, iz koje je potekla ideja o osnivanju Zajednice“, ujedno najavivši da će se, nakon pandemijske stanke, tijekom rujna održati 9. forum poljskih i hrvatskih regija.

Nakon zaključenja sjednice izjave novinarima dali su predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić, ministar Šime Erlić iz Ministarstva Regionalnog razvoja i fondova EU i župan ličko-senjski Ernest Petry. Predsjednik Danijel Marušić vrlo je zadovoljan dosezima 65. sjednice.

– Na rasporedu smo imali vrlo aktualne teme poput povećanja sredstava za decentralizirane funkcije, zatim temu statusa regionalnih koordinatora, a govorilo se o nastavku sporazuma o preuzetim poslovima državne uprave. Na prijedlog Istarske županije imali smo vrlo zanimljivu temu pod naslovom „Kuda ide hrvatski turizam“, kao i obilje tema značajnih za funkcioniranje svih naših županija. 

Hrvatska zajednica županija funkcionira na načelu ravnopravnosti i poštovanja, mi smo partneri s Vladom RH. Sve eventualne nedoumice i probleme mi nastojimo riješiti upravo na ovakvim sastancima. Zahvaljujem ministru Šimi Erliću i svim njegovim suradnicima koji su danas bili s nama, a posebna zahvala na domaćinstvu i prijemu našem kolegi Petryju, zaključio je predsjednik Izvršnog odbora Danijel Marušić. 

U svojem izlaganju ministar Erlić izrazio je zadovoljstvo što se danas raspravljalo o brojnim vitalnim temama važnim za rad svih Županija.

– Kako je pred nama nikada veća mogućnost dostupnosti europskih sredstava mi smo puno razgovarali o operativnim pitanjima koja nam pri tome trebaju pomoći u što većem povlačenju tih sredstava. Izašli smo s mnogim konkretnim zaključcima za koje vjerujem da će se na kraju naći u jednom zakonodavnom okviru vezanom uz regionalni razvoj. 

Istaknuo bih da smo posebnu brigu vodili o područjima od posebne državne skrbi i potpomognutim brdsko-planinskim područjima. Vjerujem da ćemo ta područja dalje podupirati i sve izdašnije. Mi smo kroz naše nacionalne programe od 2014. godine naovamo u ta područja uložili preko 170 milijuna eura kroz naše nacionalne programe. Ta sredstva uspješno rješavaju brojne projekte, kako Like tako i ostalih područja. Danas bih želio najaviti novi program za Liku vrijedan 4 milijuna eura. Znate da smo već pokrenuli projekt Dalmatinske Zagore, Gorskog Kotara, Slavonije, Baranje i Srijema, kao i Sisačko-moslavačke županije, putem sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i gondola EU. Sada planiramo pomoći Lici i pokrenuti projekte koji će se ovdje realizirati.

Vrijedi istaknuti kako je važno ubrzati i olakšati posao onima koji provode poslove vezane uz EU fondove jer je to važna komponenta Općinama, Gradovima i Županijama i na taj način ćemo ubrzati uspješniju potrošnju tih sredstava. Želimo da se ta sredstva brže potroše jer se nalazimo u završnoj godini korištenja EU-sredstava za proteklo financijsko razdoblje 2014.-2020., ističe ministar Šime Erlić.

Župan Ernest Petry je još jednom zahvalio svim kolegama na sudjelovanju na ovoj sjednici.

– S nama su bili i predstavnici triju ministarstava odnosno Ministarstvo razvoja i fondova EU, Ministarstvo financija i Ministarstvo pravosuđa i uprave. Kako su već rekli moji kolege danas su se čuli brojni konstruktivni prijedlozi kako bi se zakonska regulativa što bolje prilagodila nadolazećem razdoblju jer nam je svima interes povući što više sredstava iz EU fondova, a sve to u suradnji s resornim ministarstvima Vlade RH. Pri tome svakako treba raditi i na educiranju ljudi koji pripremaju te projekte. S nama je danas i ministar Šime Erlić koji s nama radi na novom projektu Lika. Na taj način ćemo uspjeti zahvatiti cijelu Liku, kao i dijelove Zadarske i Karlovačke županije, istaknuo je župan Petry.

Nakon sjednice upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježje za poginule hrvatske branitelje u središtu Gospića. Sudionici sjednice Izvršnog odbora obišli su i Spomen rodnu kuću dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku te Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu.

Podijelite sadržaj
Play Video

Priopćenje Jose Vrkljana

Iskreno sam se nadao da kampanja neće ići u negativnom smjeru i nisam htio kopati po prošlosti, ali sam sada prisiljen mojim dragim Gospićankama i

Podijelite sadržaj
Play Video