Nedjelja je Caritasa

Na treću nedjelju došašća sv. misu u gospićkoj prvostolnici predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Biskup je na početku propovijedi protumačio da se ova nedjelja u liturgiji naziva ‘Radosna’ zbog liturgijskih čitanja  koja pozivaju na radost. U prvom čitanju starozavjetni prorok Sofonija zove  narod  nek’ se raduju jer će uskoro biti oslobođeni od ropstva. Bog im je bezakonja oprostio i iznova im nudi svoju ljubav i savez. Iscrpljen i ponižen narod primio je s olakšanjem i neizmjernom radošću proročku poruku ohrabrenja: ‘Ne boj se, Bog tvoj je u sredini tvojoj, silni Spasitelj.’ Kada postanu svjesni da su udareni zlom zbog svojih grijeha i za njih se počnu  kajati, obuzmu ih osjećaji napuštenosti i ostavljenosti od Boga koji se s razlogom od njih udaljio. Tada ih obuzima strah, pred neizvjesnom budućnošću, jer  su očite prijetnje sa svih strana.

U Bibliji su mnogi vapaji naroda Bogu da im se vrati: ‘Vrati se Gospodine; ne ostavi nas; zašto šutiš; oprosti krivnju svom narodu; nećemo se više odmetnuti od tebe’ i slično. A onda, kada ih Bog izbavi, malo-pomalo zaborave Božja dobročinstva i udalje se ponovno od Boga.

Zar se nešto slično ne događa i danas u životu mnogih vjernika? Kada dođu problemi vape k Bogu, a kada problemi prođu zaboravljaju na Božju pomoć. Dođe li neka nova patnja, evo nas opet s kucanjem na Božja vrata, na njegovo Srce. Cijela povijest spasenja, povijest je Božjeg opraštanja ljudima, Božjeg traženja čovjeka koji odluta, Božjeg milosrđa i ljudskog zastranjivanja.

Iz svega se jasno vidi da je za susret s Bogom potrebno djelovati najviše na sektorima ljubavi, pravednosti i milosrđa. To se traži od svih, da svatko bude takav u svom staležu i u svom poslu. Ivan nikome ne kaže: ‘Daj, napusti svoj posao i dođi biti sa mnom u pustinji.’ Ne. Nego, budi tamo gdje jesi i tu se možeš posvetiti i tu možeš doživjeti Božju blizinu i njegovu ljubav. Pod uvjetom da svoj posao radiš pošteno, pravedno i s ljubavlju.

Bog od nas ne traži ništa izvanredno, nego samo to da budemo vjerni u življenju naše svakidašnjice. Vidi se iz svega da je Bog otvoren prema grješnicima pod uvjetom da imaju hrabrosti i poniznosti postaviti pitanje, kao i Pavao pri susretu s Isusom na putu u Damask: ‘Gospodine, što želiš da činim?’“, istaknuo je u propovjedi biskup Križić.

Na sv. misi sudjelovale su i obitelji koje su u Caritasu izdvojili za pružanje pomoći. One su se nakon sv. mise susrele u dvorani Caritasa s biskupom Križićem koji im je uručio novčanu pomoć i zadržao se s njima i djelatnicima Caritasa u druženju i razgovoru.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Popularni Vigor u petak u Karlobagu

Povodom 30.godina općine Karlobag 03.prosinca koncert će u Karlobagu održati jedan od najpopularnijih glazbenih sastava grupa Vigor. Općina Karlobag tako sve želi počastiti koncertom. Podijelite

Podijelite sadržaj

Doboš torta

Doboš torta, poznatija kao dobošica, tradicionalno se pravi za velike svečanosti i blagdane. Recept je star više od 150 godina, a priprema se od ranih

Podijelite sadržaj
Play Video