Nedjelja je Caritasa

Na treću nedjelju došašća sv. misu u gospićkoj prvostolnici predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Biskup je na početku propovijedi protumačio da se ova nedjelja u liturgiji naziva ‘Radosna’ zbog liturgijskih čitanja  koja pozivaju na radost. U prvom čitanju starozavjetni prorok Sofonija zove  narod  nek’ se raduju jer će uskoro biti oslobođeni od ropstva. Bog im je bezakonja oprostio i iznova im nudi svoju ljubav i savez. Iscrpljen i ponižen narod primio je s olakšanjem i neizmjernom radošću proročku poruku ohrabrenja: ‘Ne boj se, Bog tvoj je u sredini tvojoj, silni Spasitelj.’ Kada postanu svjesni da su udareni zlom zbog svojih grijeha i za njih se počnu  kajati, obuzmu ih osjećaji napuštenosti i ostavljenosti od Boga koji se s razlogom od njih udaljio. Tada ih obuzima strah, pred neizvjesnom budućnošću, jer  su očite prijetnje sa svih strana.

U Bibliji su mnogi vapaji naroda Bogu da im se vrati: ‘Vrati se Gospodine; ne ostavi nas; zašto šutiš; oprosti krivnju svom narodu; nećemo se više odmetnuti od tebe’ i slično. A onda, kada ih Bog izbavi, malo-pomalo zaborave Božja dobročinstva i udalje se ponovno od Boga.

Zar se nešto slično ne događa i danas u životu mnogih vjernika? Kada dođu problemi vape k Bogu, a kada problemi prođu zaboravljaju na Božju pomoć. Dođe li neka nova patnja, evo nas opet s kucanjem na Božja vrata, na njegovo Srce. Cijela povijest spasenja, povijest je Božjeg opraštanja ljudima, Božjeg traženja čovjeka koji odluta, Božjeg milosrđa i ljudskog zastranjivanja.

Iz svega se jasno vidi da je za susret s Bogom potrebno djelovati najviše na sektorima ljubavi, pravednosti i milosrđa. To se traži od svih, da svatko bude takav u svom staležu i u svom poslu. Ivan nikome ne kaže: ‘Daj, napusti svoj posao i dođi biti sa mnom u pustinji.’ Ne. Nego, budi tamo gdje jesi i tu se možeš posvetiti i tu možeš doživjeti Božju blizinu i njegovu ljubav. Pod uvjetom da svoj posao radiš pošteno, pravedno i s ljubavlju.

Bog od nas ne traži ništa izvanredno, nego samo to da budemo vjerni u življenju naše svakidašnjice. Vidi se iz svega da je Bog otvoren prema grješnicima pod uvjetom da imaju hrabrosti i poniznosti postaviti pitanje, kao i Pavao pri susretu s Isusom na putu u Damask: ‘Gospodine, što želiš da činim?’“, istaknuo je u propovjedi biskup Križić.

Na sv. misi sudjelovale su i obitelji koje su u Caritasu izdvojili za pružanje pomoći. One su se nakon sv. mise susrele u dvorani Caritasa s biskupom Križićem koji im je uručio novčanu pomoć i zadržao se s njima i djelatnicima Caritasa u druženju i razgovoru.

Podijelite sadržaj