Postavke
kolačića

Nitko neće u drvosječe !

Iako Lika “spava na bukvi” ove godine vlada nestašica drva jer nema tko ih praviti u šumi. Kako nema majstora za bilo što tako je sve manje drvosječa. Od tog posla sa “sedam kora” mladi bježe pa ne čudi da je ogrjev postao veliki problem. U Podružnici Uprave šuma u Gospiću kažu kako je zadovoljeno samo 42 posto dosadašnjih narudžbi. Voditelj Podružnice Mario Stilinović potvrdio je da je svuda potražnja jako velika, a da je proizvodnja nikad manja, zbog puno kišnih dana i zbog manjka radnika.

Godišnje se u svim šumarijama Podružnice Gospić inače proda oko 40.000 prostornih metara drva (kubika). Zbog rasta cijena energenata, zbog straha od redukcija, kao i zbog mjere Vlade po kojoj je građanima omogućeno da drvo za ogrjev kupuju po smanjenoj cijeni prošle su godine, kaže, prodali 50 posto više robe, oko 60.000 kubika.

“PDV na drva je smanjen s 25 na 5 posto i još je redovni cjenik Hrvatskih šuma umanjen za 15 posto, te je potražnja velika, ali dok smo lani i povećane potrebe zadovoljili, jer je godina bila vrlo sušna, sada se kasni”, rekao je Stilinović.

Nedostatak sjekača

Cijela godina je kišna i do kraja srpnja je prodano 34.000 kubika, unatoč puno većoj potražnji. Razloga tome je puno prekida rada zbog kiše, ali i veliki nedostatak sjekača jer nema interesa za taj posao.

Podružnica je ranije imala zaposleno između 110 i 120 sjekača, sada ih je 40, te se na tim poslovima angažiraju kooperanti, tvrtke i obrti, ali i oni se, kaže, muče s nedostatkom radnika.

Konkretno u Korenici je potražnja veća nego i rekordne prošle godine. Lani je bilo do kraja srpnja isporučeno oko 6.000 kubika drva, ove godine 3.500.

Plaćeno je još 1100 kubika, a ljudi čekaju isporuku. Interes za kupnju iskazan je za još oko 3.000 kubika, naručioci su na listi, ali se od njih do daljnjega ne uzimaju uplate.

Uprava šuma procjenjuje da će se oko 55 posto trenutno nedostajuće količine stići isporučiti prije zime. Stilinović ne osporava da je za loženje potrebno da drva budu prosušena, ali pojašnjava da su i vremenske neprilike i nedostatak radnika objektivni problemi, prisutni u cijeloj Hrvatskoj.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video