Norveški meteoservis prognozira Gospiću puno snijega

RESPEKTABILNI norveški meteoservis Yr.no objavio je da u veći dio Hrvatske uskoro stiže snijeg.

U kojim će gradovima biti snijega

Prve snježne pahulje u Varaždinu očekuju se već u nedjelju ujutro, a koji sat kasnije trebale bi stići i do Zagreba, koji bi se mogao i zabijeliti. 

Nešto veće količine snijega očekuju se i u Gospiću.

Najviše snijega među gradovima trebalo bi biti u Delnicima. 

Snijega bi u nedjelju navečer i u ponedjeljak trebalo bi biti i u Sisku koji bi se mogao poprilično zabijeliti. Nešto snijega moglo bi pasti i u Karlovcu i Slavonskom Brodu.

Snijeg i u ponedjeljak

U ponedjeljak bi trebao padati i u Osijeku koji bi se također mogao malo zabijeliti.

Snijega bi u ponedjeljak moglo bi biti i u Vinkovcima i Vukovaru.

Očekuje se da će snijeg, mjestimice, padati čitavu nedjelju i ponedjeljak, a padaline bi u svim ktsjrbims trebale prestati u noći s ponedjeljka na utorak ili u utorak ujutro. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prema prognozi norveškog meteorološkog servisa, stanovnici gradova uz more ipak neće vidjeti snijeg, no u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Zadru moglo bi biti dosta kiše. Pokoja pahulja snijega mogla bi se eventualno pojaviti u Šibeniku i Sinju.

Osjetno hladnije i snijeg u nizinama

I meteorologinja N1 televizije Tea Blažević također je prognozirala osjetno zahlađenje uz snažan olujan vjetar i snijeg.

“Na prijelazu sa subote na nedjelju promjenom u strujanju doći će do upada hladnijeg zraka vjetrom sjevernog smjera. U gorju će najprije početi snijeg, a onda tijekom nedjelje snijeg je izgledan i u nizinama. Zimskom dojmu doprinosit će jaka i olujna bura, zbog koje treba računati i na probleme u prometu. Posvuda osjetno hladnije!” prognozira meteorologinja.

Posebno priopćenje DHMZ-a

Na dolazak zahladnjenja i prave zime jučer je upozorio DHMZ, koji se oglasio posebnim priopćenjem.

“Nakon rekordno tople godine na globalnoj razini, ali i u mnogim krajevima Hrvatske, u 2024. godinu ušli smo s iznadprosječnom toplinom. Prvi tjedan siječnja obilježile su manje promjene vremena, jer su se oblačni sustavi relativno brzo premještali preko Hrvatske u prevladavajućoj zonalnoj struji. Međutim, neuobičajeno toplom vremenu se ipak nazire kraj već sljedećeg vikenda. Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. siječnja, na subotu, 6. siječnja, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom, 7. siječnja.

Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije. Mjestimične kiše bit će i u četvrtak i u petak, dok glavnina oborine stiže za vikend. Pritom će već u petak, 5. siječnja, jačati jugo koje će u subotu biti vrlo jako i olujno. S premještanjem ciklone iz Tirenskog u Jadransko more, te padom tlaka zraka i visokim valovima može biti i poplavljenih riva. Jake kiše bit će osobito u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju, kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerojatnost najprije susnježice, a potom i snijega”, objavio je DHMZ. 

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video