Postavke
kolačića

Novalja, biser otoka Jadrana proslavila 30 godina postojanja

Glavna dvorana Kulturnog centra Gaženica bila je danas pretijesna za sve koji su željeli svjedočiti svečano sjednici Gradskog vijeća grada Novalje i 30 godina postojanja toga bisera otoka Jadrana, kako se sa puno razloga promoviralo – voljeni grad. Na svečanoj sjednici su nazočili brojni uzvanici i sudionici koji su netom prije toga svjedočili otvaranju novog dijela trajektnog pristaništa luke Žigljen, vrata cijelog otoka Paga, investicije vrijedne gotovo 10 milijuna eura.

Uz domaćina gradonačelnika Ivana Dabu Đona bili su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u svojstvu izaslanika premijera Plenkovića, predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić, župan ličko-senjski Ernest Petry, njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević kao izaslanica predsjednika sabora, državni tajnik Sanjin Rukavina, gradonačelnik Senja Jurica Tomljenović, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, gradonačelnik Otočca Goran Bukovac, načelnik Općine Karlobag Boris Smojver, predstavnici javnih poduzeća i ustanova. Brojne je Novalja okupila na proslavi svoga 30 rođendana i ususret Antonjoj.

Dugovječni gradonačelnik Novalje Ivan Dabo Đono osvrnuo se na 30 godina od kada je Novalja proglašena gradom. Od tada pa do danas razvila se u neslućenim dimenzijama, proširuje se, gradi i stvaraju sve bolji uvjeti života njenih građana i bok najrazvijenijim gradovima na jadranskim otocima.

Sada se u Novalji liju suze radosnice zbog povratka mnogih sugrađana. Sada nam dolaze turisti u velikom broju, dok se na području našega grada naseljavaju novi stanovnici. Na zadnjem popisu stanovnika imali smo oko 400 stanovnika više u odnosu na druge destinacije.

Mnogi se pitaju kako smo uspjeli, kako je ovaj lokalni model ustroja dao ovako dobre rezultate?!? Taj model je naprosto Bogom dan. Prošli smo put od Mjesne zajednice do statusa Grada. Radili smo prema izjavama Napoleona da svaki vojnik u džepu nosi maršalsku palicu. To smo primijenili u Novalji. Novalja je uzela stvar u svoje ruke i napravila ovo čudo o kojemu ću reći nešto više.

U povijesti Grada Novalje 16. travanj je stožerni dan jer smo tada konstituirani kao jedinica lokalne samouprave. Toga dana smo započeli svoj novi uzlet. Ne na krilima lokal-patriotizma. Od tada do danas sve počiva na radišnosti naših ljudi, na njihovom entuzijazmu i želji da novim generacijama Novalju učine još boljom. Tada je došao rat i mi smo znali da domovinu moramo osloboditi jer nas nakon rata čeka veliki posao.

Danas smo otvorili proširenu luku Žigljen. U Novalji smo sagradili mnoštvo objekata, ustanovili mnoga poduzeća, sagradili ustanove, vrtiće, škole, vodovod, novu visoko naponsku mrežu, kanalizaciju, šetnicu, prometnice, Poslovnu zonu… Na nekim gospodarskim projektima radi gotovo 400 ljudi. Ovo što smo postigli tek je nastavak opet neke nove, drukčije Novalje, naveo je gradonačelnik Ivan Dabo kome mnogi pripisuju velike zasluge da je Novalja od sela na otoku Pagu postala za 30 godina grad poznat cijelom svijetu.

MINISTAR BUTKOVIĆ : NOVALJA JE RIJETKA, IMA VIZIJU, DOBRE PROJEKTE I JOŠ BOLJE LJUDE

-Kada sve ovo gledamo gotovo je sigurno da ste vi jedna od najuspješnijih jedinica lokalne samouprave. Sagraditi sve ovo vezano uz infrastrukturu, gospodarstvo, ustanove i luke-to mogu samo rijetki, a sve je to rezultat jedne politike koja ima viziju, dobre projekte i još bolje ljude.

U ovih 30 godina puno toga ste prošli, a pri tome je dovoljno spomenuti Domovinski rat. Ni tada niste posustali. Vlada RH je od samih početaka mandata unatrag sedam godina okrenuta pomoći i suradnji svim jedinicama lokalne samouprave. Svi koji su kvalitetno pripremili svoje projekte dobili su mogućnost realizacije tih projekata i mogućnosti daljnjeg razvoja. Novalja je u pozitivnom smislu opet priča za sebe. Tu najprije mislim na korištenje EU fondova. To se vidi posvuda jer je Hrvatska danas puno uspješnije, nego li prije sedam godina. To također govore svi pokazatelji gospodarskog rasta.

Naše Ministarstvo radi dalje i zatvaramo mnoge projekte. Puno ih je u planu, ali kako sada stvari stoje Novalja je po pitanju lučke infrastrukture trenutno jedna od vodećih gradova na Jadranu. Naša suradnja je odlična, uspješno se počinju i završavaju svi projekti i na taj način u svojim sredinama stvaramo doista uvjete za bolji život. Mi smo zajedno dokazali kako nas je teško zaustaviti. Tu je bila korona pa onda dva potresa, rat u Ukrajini… Bilo je tu puno izazova, ali smo mi kao Vlada RH uspjeli promptno i učinkovito djelovati. Trebamo koristiti uvjete EU fondova od 85 posto sudjelovanja, a ostatak će snositi lokalne jedinice. Pred nama je puno posla, mnogo toga je realizirano. Pred nama je auto-cesta Križišće-Žuta Lokva, kao novi izazov kojega ćemo svakako sagraditi. Tu je i Dubrovnik. U svemu ovome važno je da nema stajanja i da ćemo do ove jeseni ugovarati nove dionice i raspisati natječaje, uvjeren je ministar Oleg Butković.

Podijelite sadržaj
Play Video

Od petka započinje Brinjsko ljeto!

Pridružite nam se u petak 05. srpnja na dobro poznatom mjestu zvanom Pista na projekciji animiranog filma Richard the stork. I ne zaboravite ponesti dekicu

Podijelite sadržaj
Play Video