Postavke
kolačića

Novalja i njene uskrsne pisanice

Ususret uskršnjim blagdanima pisanice od danas krase i Novalju. Motivi koji se na njima nalaze predstavljaju bogatu arheološku i umjetničku baštinu:

Oktogonalni ranokršćanski relikvijar iz Novalje, IV. st.-Novaljski relikvijari otkriveni su u manjoj podzemnoj komori formiranoj od ploče, ukopanoj u sklopu ranokršćanske bazilike. Izrađeni su od pozlaćenog srebrnog lima s iskučanim reljefom koji prikazuje Krista i apostola, a raspoređenih na osmerostranoj posudici čiji poklopac ima na vrhu borove šiške.

Ogrlica “Mala od Caske”, X. st.-Pripada nakitnim predmetima iz ranog srednjeg vijeka, odnosno ranohrvatskoga razdoblja, pronađenim u grobu djevojčice na Sv. Jurju 2010. godine. Riječ je o brončanoj ogrlici kakva dosad nije pronađena niti u jednom starohrvatskom grobu.

Mural “Povijest Novalje” djelo je Dominika Kunkere, arhitekta i umjetnika koji je u kolovozu 2022. godine upriličio izložbu murala u Galeriji Era. Ovim je prikazom barba Dominik, kako ga oduvijek iz milja zovemo, objedinio u crtežu povijesni razvoj voljene Novalje, čiju je arhitekturu trajno ispisao.

Pisanice je oslikala Renata Katić, a izrađene su u Galeriji i suvenirnici Bjelovar.

Vjerujemo da će zanimljive pisanice dodatno uljepšati proljetne i blagdanske dane u Novalji, a kod mnogih pobuditi interes za proučavanjem autohtonog, kulturnog blaga, kažu u gradu Novalja najavljujući dolazak Uskrsa i uskrsnih blagdana.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video