Postavke
kolačića

Novi Veteranski centar u Senju

Nakon otvorenja četiri veteranska centra, nastavlja se sa širenjem mreže veteranskih centara diljem Hrvatske. Senjski veteranski centar odgovorit će na potrebe braniteljsko-stradalničke populacije s područja Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Istarske i Karlovačke županije

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved jučer je s gradonačelnikom Grada Senja Juricom Tomljanovićem potpisao Sporazum o suradnji između Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Senja pri uspostavi i radu veteranskog centra u Senju. Sporazum je potpisan u nazočnosti ministra Olega Butkovića, državnog tajnika Darka Nekića, župana ličko-senjskog Ernesta Petryja, zamjenice župana Jasne Orešković Brkljačić, predsjednika Gradskog vijeća Grada Senja Željka Tomljanovića, ravnatelja Javne ustanove Veteranski centar Josipa Lucića te predstavnika senjskih branitelja.

Ministar Tomo Medved podsjetio je da Hrvatska ima četiri veteranska centra, u Šibeniku, Sinju, Petrinji i Daruvaru te je istaknuo da se analizom potreba braniteljsko-stradalničke populacije došlo do zaključka da je potrebno širenje projekta. Ministarstvo hrvatskih branitelja će putem fondova Europske unije osigurati 85 % sredstava za gradnju i uređenje Veteranskog centra u Senju.

„Analizirali smo sve županije i potencijalne lokacije, broj hrvatskih branitelja, broj ranjenih hrvatskih branitelja te smo došli do zaključka da je potrebno izgraditi još četiri centra, plus jedan. Odluka je pala da će se u ovoj drugoj fazi centri graditi veteranski centri u Senju, Osijeku, Krapini i Virovitici te eventualno u Zadarskoj županiji. Tako bi se Hrvatska premrežila veteranskim centrima“, objasnio je ministar Medved dodajući da hrvatski branitelji usluge veteranskih centara ocjenjuju najvišim ocjenama, za što najviše zasluge ima ravnatelj javne ustanove general Josip Lucić.

Senjski centar odgovorit će na potrebe braniteljsko-stradalničke populacije s područja Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Istarske i Karlovačke županije. Procjenjuje se da će priprema kompleksnog projekta trajati oko godinu i pol dana, nakon čega će se devastirana zgrada sagrađena u 12. stoljeću urediti u skladu s najvišim kriterijima postavljenima u već uređenim centrima.

Ruševni Ožegovićianum postaje reprezentativno zdanje

Gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović istaknuo je da se radi o izuzetno bitnom projektu za hrvatske branitelje, ali i za grad Senj jer će ruševni objekt u centru Senja pretvoriti u reprezentativni, čime će Senj dobiti novu vizuru i nova radna mjesta. Senjski gradonačelnik zahvalio je državnom tajniku u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Darku Nekiću, koji je dao najveći obol projektu.

Ličko-senjski župan Ernest Petry je izrazio zadovoljstvo projektom podsjetivši da se u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja priprema i gradnja Memorijalnog centra Domovinskog rata u Gospiću.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video