Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana Otočac

Dan 27. siječnja svake godine u brojnim školama diljem svijeta obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Ove godine u našoj Školi tema su koncentracijski logori. Dana 27. siječnja 1945. godine oslobođen je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz. Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, ovaj dan proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježili smo u petak 26. siječnja kada su se na prvome školskom satu putem razglasa kratkim tekstom obratili učenici Serena Aidone i Dominik Bešanić. Učenici su tijekom prvoga polugodišta na izvannastavnoj aktivnosti sadili žute šafrane, cvijeće koje svojim izgledom i bojom nalikuje na Davidovu zvijezdu – vjerski i nacionalni židovski simbol.

Izrađivali su plakate na temu koncentracijskih logora, a učenice Aneta Francetić i Tena Bakarić izradile su figure zatočenika u prirodnoj veličini. Izložba učeničkih radova postavljena je u holu škole, a svi učenici su je pogledali sa svojim učiteljima.  Na Satu razrednika učenici su gledali dokumentarni film Kratki život Anne Frank, djevojčice koja je užase Drugoga svjetskog rata dokumentirala u svome dnevniku, a ubijena je u sabirnom logoru Bergen-Belsen.

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta nas podsjeća na važnost očuvanja budućnosti bez mržnje i netolerancije. Učenje o holokaustu pomaže nam povezati se s ljudskim pričama unutar tragičnih događaja, potičući nas na suosjećanje i promišljanje o važnosti ljudskog dostojanstva. Time se osigurava da se ova tragedija ne zaboravi i da svijet ostane osviješten o posljedicama mržnje. Učenje o holokaustu potiče nas na razmišljanje o posljedicama netolerancije i predrasuda, potičući nas da gradimo bolje društvo temeljeno na poštovanju različitosti. 

PŠ Ličko Lešće

Profesorice: Viktorija Cvitković i Danijela Orešković Gladović

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

OKO KAMERE Liječnička kavica !

U Rijeci je danas otvorena nova bolnica za majku i dijete, dom s 224 kreveta bit će na ponos svih Riječana. Svečano otvaranje okupilo je

Podijelite sadržaj

Dan crvenih haljina u Crikvenici

Prvog petka u veljači se obilježava Dan crvenih haljina, javnozdravstvena kampanja koja je pokrenuta kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Prva

Podijelite sadržaj
Play Video