Postavke
kolačića

Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca u Srednjoj školi Otočac

U Srednjoj školi Otočac obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca od 18. do 24. ožujka 2024. godine bilo je iznimno angažirano, posebno među učenicima ekonomskog smjera. Tjedan je bio ispunjen raznovrsnim aktivnostima koje su imale za cilj promicanje financijske pismenosti i odgovornog upravljanja novcem. Kroz sve aktivnosti tijekom tjedna učenike su pratile nastavnice ekonomske grupe predmeta Gordana Žubrinić, Vlatka Gašparović i Maja Pezelj Mandarić.

Prvi razred smjera ekonomist sudjelovao je u interaktivnoj radionici pod nazivom „Štedi, uloži i život posloži“ koja je učenicima pružila priliku da razviju praktične vještine u upravljanju financijama. Kroz različite vježbe i rasprave naučili su o važnosti štednje, različitim mogućnostima ulaganja i kako pravilno planirati svoje financije za budućnost.

Drugi razred smjera ekonomist imao je priliku posjetiti poslovnicu PBZ banke u Otočcu. Ovaj posjet omogućio im je da se upoznaju s bankarskim sustavom i uslugama koje pruža banka te da steknu uvid u različite financijske proizvode i mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kao budućim korisnicima bankarskih usluga. Učenici su također povezali znanje stečeno u školi i realno bankarsko poslovanje tako što su istražili mogućnosti kreditiranja i oblike državnih potpora te se upoznali sa znanjem kartičnog plaćanja.

Treći razred smjera ekonomist preuzeo je odgovornost za uređenje prostora hola Škole. Tako su razvijali kreativnost i suradnju te stvorili ugodno okruženje za sve učenike i djelatnike škole.

Kao vrhunac tjedna bila su predavanja koja su održali maturanti ekonomskog smjera za učenike završnih razreda o dječjoj štednji, tekućim računima za mlade i studentskim kreditima, uz prikaz usporedbe triju banaka. Ovo predavanje pružilo je učenicima važne informacije o različitim financijskim proizvodima i uslugama te im pomoglo da donesu odluke o svojim financijskim planovima u budućnosti. Slatki kutak priredili su njihovi kolege iz prvog i trećeg razreda. Napravili su stotine ukusnih kolačića i dekorirali ih vrlo simbolično, zastavicama s novčanicama od 5, 10, 20 i 50 eura na čačkalicama, što je izazvalo oduševljenje svih posjetitelja.

Kao završni događaj nastavnici su uključili učenike u organizaciju nagradnog kviza financijske pismenosti pod nazivom „PBZnalci“ koji je bio prilika učenicima da pokažu svoje znanje iz područja financija i osvoje vrijedne nagrade, potičući ih na daljnje učenje i razvijanje financijske pismenosti.

Također, maturanti ekonomskog smjera osmislili su i proveli dvije ankete među svim učenicima srednje škole koje su se fokusirale na navike u upravljanju novcem i financijsku pismenost. Pružile su dodatni uvid u potrebe i interese učenika te priliku da doprinesu zajedničkom razumijevanju financijskih tema.

Sudjelovanje u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca u Srednjoj školi Otočac bilo je izuzetno korisno i inspirativno iskustvo za sve učenike. Pružilo im je osnovne vještine i znanja koja će im biti od koristi u budućnosti.

Novinarska skupina

Maria Štefanac

4. b

Tekst: Gorana Mandarić

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video

Uskrsni doručak u Senju

Pavlinski trg1.travnja 2024.g. od 09:00 sati Turistička zajednica grada Senja i Boutique hotel Bura 45ºN organiziraju Uskrsni doručak u Senju kako bi sa svojim sugrađanima

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video