Postavke
kolačića

Obilježena 87. obljetnica „Senjskih žrtava“

Na današnji dan obilježava se pokolj koji se dogodio 9. svibnja 1937. godine u Senju, kada su jugoslavenski žandari bez ikakvog povoda pucali na skupinu mladih golorukih Gospićana koji su s hrvatskom zastavom došli u Senj. Tom prigodom žandari su ubili šest mladića i jednu djevojku.

Na ulicama Senja poginuli su Tome Nikšić, Nikola Bevandić, Marko Smolčić, Katica Tonković i Frane Jelača, dok su istoga dana podlegli ranama Jakov Milković i Pere Frković. Nakon dva dana nedužne Senjske žrtve pokopane su u grobnicu na gospićkom groblju sv. Marije Magdalene.

Od počinitelja i naredbodavaca ovoga okrutnog zločina nitko nikada nije procesuiran niti je odgovarao.

Povodom 87. obljetnice u spomen na senjske žrtve danas je na groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću odana počast nevinim žrtvama, među kojima su nazočili predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, javnih poduzeća, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i građani Gospića.

Vijenac je u ime Ličko-senjske županije položila zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, kao i izaslanstva Grada Gospića te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. 

Riječi molitve za nedužne žrtve uputio je O. Marko Maglić.

Podijelite sadržaj
Play Video

HDZ uvjerljivo na prvom mjestu

CROBAROMETAR: HDZ i dalje uvjerljivo na prvom mjestu, s čak 11 postotnih poena prednosti nad posrnulim SDP-om! Prema istraživanju NOVE TV, prvom nakon Europskih izbora

Podijelite sadržaj
Play Video