Obilježena godišnjica smrti sestre Žarke Ivasić

Obilježena godišnjica mučeničke smrti sestre Žarke Ivasić, milosrdnice, koja je ubijena na gospićkom groblju prije 77 godina. Žarka Ivasić, rođena Krašićanka, posvetila se radu s bolesnicima. Radila je u bolnicama u Gračacu, Banjoj Luci, Petrinji i od 1939. u Otočcu.

U noći s 13. na 14. rujna 1943. ustaška je vojska zauzela Otočac i ubile ranjene partizane, a oni su optužili časne sestre da su ih one prokazivale i sudjelovale u zločinu. To je presudilo s. Žarki. Suđenje je započelo 7. veljače. Nakon pravosudne lakrdije na Narodnome sudu u Gospiću s njom su osuđene druge sestre milosrdnice Verena Fostač, Eutihija Novak, Hubertina Džimbeg i Celestina Lucija Radošević. Rano jutro, u četiri sata, 16. svibnja 1946. s. Žarka Ivasić, dok je molila, strijeljana je uz vanjski zid groblja Svete Marije Magdalene.U gospićkoj katedrali služena je Misa zadušnica, a položeni vijenci i zapaljene svijeće na njenom grobu.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

𝐏𝐨𝐳𝐢𝐯 𝐧𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐜𝐢𝐣𝐮 𝐤𝐧𝐣𝐢𝐠𝐞: “𝐍𝐚𝐜𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐧𝐚 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐤𝐞 𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐞 𝐮 𝟐𝟏. 𝐬𝐭𝐨𝐥𝐣𝐞ć𝐮” (𝐝𝐫𝐮𝐠𝐚 𝐤𝐧𝐣𝐢𝐠𝐚)

Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Jesenski i Turk i Institut za sigurnosne politike pozivaju Vas na promociju knjige Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21.

Podijelite sadržaj
Play Video