Postavke
kolačića

Obredi Velikog petka u Župi Presvetog Trojstva Otočac

Večeras u župnoj crkvi proslavljen je Veliki petak, spomen muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista. Skupilo se mnoštvo puka kako bi se prisjetilo Isusove osude, muke te smrti na križu. Ovo je jedini dan kada se ne slave sveta misna otajstva jer je Krist sama sebe prinio Ocu na križu kao otkupninu za sve ljude. Oltar je bez križa, svijećnjaka i cvijeća, što simbolizira kako je sa Isusa bila svučena odjeća, a to je ujedno i znak tišine, žalosti i tuge zbog Gospodnje smrti. Na ulazu u crkvu bila je prostracija župnika. Uslijedila su čitanja vjernika.

Recital Muke bio je po Ivanovu Evanđelju. Ulogu pisca čitao je vjeroučitelj Dario Košćak, ulogu Isusa župnik don Goran, dok su ostale uloge čitale zauzete vjernice. Nakon homilije, u kojoj nas je župnik pozvao na ljubav jednih prema drugima.

Obredi su nastavljeni otkrivanjem križa okupljenom puku. Don Goran je tri puta zapjevao: „Evo drvo Križa, na kom’ je Spas svijeta visio!“, dok mu se vjerni puk klanjao i ljubio križ. Posljednji dio obreda Velikog petka bila je sveta pričest koja je dan ranije pohranjena na sporednom oltaru.

Obred je završen molitvom nad narodom, nakon čega su se svi razišli u šutnji.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Zelena čistka

I ove godine organiziramo Zelenu čistku. Pridružite nam se 06.travnja (subota), u čišćenju naše općine. Prijaviti se možete na broj 0993714790 (SMS, WP, Viber). Vidimo

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video