Postavke
kolačića

Održana konferencija o razminiranju „Croatian safe steps CROSS“

Danas je u Pučkom otvorenom učilištu “Dr. Ante Starčević” u Gospiću predstavljen projekt Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom „Croatian safe steps CROSS“ ukupne vrijednosti 52.234.936,54 eura.

Cilj projekta je razminiranje ukupno 34.515.087 m2 (3.451,5 ha) šuma i šumskog zemljišta od minsko-eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava na području Ličko-senjske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Provedbom projekta omogućit će se učinkovito smanjenje minski sumnjivog područja, poboljšati sigurnost građana i turista u Republici Hrvatskoj, doprinijeti zaštiti zdravlja i života ljudi, zaštiti okoliša te očuvanju imovine.

Korisnik projekta je Ministarstvo unutarnjih poslova, a operativno ga provodi Ravnateljstvo civilne zaštite.

Predstavljanju projekta nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predstavnica Europske komisije Aida Liha Matejiček, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić te brojni predstavnici policije i Ravnateljstva civilne zaštite.

Na samom početku konferencije nazočnima se obratio ličko-senjski župan Ernest Petry koji je istaknuo kako je na području Ličko-senjske županije razminiranje počelo 1996. godine.

– “Zahvalni smo Vladi Republike Hrvatske koja je za potrebe razminiranja izdvajala nacionalna sredstva, a od 1998. razminiranje se sufinancira i putem europskih sredstava. Na području Ličko-senjske županije cijelo vrijeme se vrši  dekontaminacija prostora od minski sumnjivih područja. Nakon Domovinskog rata, veliki dio Ličko-senjske županije je ostao miniran stoga je ovaj proces bio neizbježan. Možemo reći kako je ličko područje, gledajući šume i brdsko-planinski dio jako zahtjevno za razminiranje, a kompletan proces razminiranja bit će završen u naredne dvije godine. Većina poljoprivrednog zemljišta na području Ličko-senjske županije je deminirana kako bi ga stanovnici mogli koristiti za bavljenje poljoprivredom, stočarstvom u cilju razvoja gospodarstva.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u obraćanju je naglasio da kada govorimo o  minskim opasnostima poznato je da je opasnost i dalje prisutna, a u posljednjih nekoliko godina i dodatno naglašena. 

– “Sustavno razminiranje svugdje u svijetu je jedan od najdugotrajnijih i najopasnijih poslova i zahtjeva velika ulaganja. Za kompletno razminiranja ostale su nam još Ličko-senjska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Splitsko-dalmatinska županija koje su prema procjeni zagađene s približno 10.000 eksplozivnih ostataka rata, mina i neeksplodiranih vojnih sredstava. Nakon gotovo 30 godina sustavnog razminiranja cijelu Hrvatsku ćemo u naredne dvije godine osloboditi od mina.“

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut putem prezentacije projektnih aktivnosti prisutne je upoznao s detaljima o realizaciji projekta razminiranja.

Podijelite sadržaj
Play Video

“Brinjsko ljeto 2024”

Pridružite nam se ovoga ljeta na raznim događanjima tijekom srpnja, kolovoza i rujna u Brinju! Turistička zajednica Brinje po prvi puta je izradila QR kod

Podijelite sadržaj

Susret partnerskih škola u Senju

Održan je 1. susret tri partnerske škole koje sudjeluju u eksperimentalnom projektu Cjelodnevne škole(CDŠ), OŠ S. S. Kranjčevića Senj, OŠ Podolice iz Koprivnice i OŠ

Podijelite sadržaj
Play Video