Postavke
kolačića

Održana radionica o mogućnostima financiranja putem novog financijskog instrumenta „Urbani razvojni fond“ koji provodi HBOR

U Dvorani za sastanke Ličko-senjske županije održana radionica o mogućnostima financiranja putem novog financijskog instrumenta „Urbani razvojni fond“ koji provodi HBOR

GOSPIĆ – Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), u partnerstvu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, razvila je novi financijski instrument – Urbani razvojni fond, čija je operativna provedba službeno započela 14. lipnja 2024. godine.

U suradnji HBOR-a i Ličko-senjske županije, danas je u Gospiću održana radionica o mogućnostima financiranja putem ovog financijskog instrumenta na koju su bili pozvani svi predstavnici jedinica lokalne samouprave sa područja Ličko-senjske županije.

Radionicu je prezentirala voditeljica Područnog ureda za Liku HBOR-a Frana Lokas-Mudrovčić, dok je u ime HBOR-a kao predavač nazočio je Marin Jelušić, specijalist, Direkcija za velika poduzeća i grupe HBOR-a.

Radionici su uz župana Ličko-senjske županije Ernesta Petrya i zamjenicu župana Jasnu Orešković Brkljačić nazočili i gradonačelnik Grada Novalje i saborski zastupnik Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Senja Jurica Tomljanović, načelnik Općine Udbina Josip Seuček, načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić, načelnik Općine Perušić Ivan Turić, viši savjetnik za financijsko upravljanje i unutarnju kontrolu, javnu nabavu i EU fondove te upravljanje kriznim situacijama Mihael Kurteš,  pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Perušić Josipa Kolak, pročelnica Jedinstvenog Upravnog odjela Općine Karlobag Tomislava Jurković, pročelnik Jedinstvenog Upravnog odjela Općine Donji Lapac Milan Đukić, zamjenica ravnatelja razvojne agencije Ličko-senjske županije Martina Šuper Štampar i predstavnica Poduzetničkog centra Ragan Antonia Goršić.

Na početku današnje radionice, ličko-senjski župan Ernest Petry pozdravio je sve prisutne, potom se obratio medijima.

“Želim izraziti zahvalnost Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak na organizaciji današnjeg sastanka odnosno radionice posvećene financijskim instrumentima i mogućnostima financiranja. Ponosni smo što smo kao Županija bili partneri u organizaciji ove važne radionice. Kroz ovaj fond, mogu se ostvariti financijska sredstva za projekte koji potiču zaštitu okoliša, unaprjeđenje energetske učinkovitosti te izgradnju višenamjenskih objekata za sport, turizam i druge svrhe. Detalje o tome predstavit će vam predstavnici HBOR-a tijekom današnje prezentacije.” – zaključio je župan Petry.

Ova inicijativa u skladu je sa strategijom HBOR-a usmjerenom na podršku regionalnom razvoju i održivim projektima, posebice u kontekstu financiranja kroz EU fondove i Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO). HBOR i dalje nastavlja pružati povoljne financijske uvjete i podršku projektima od strateške važnosti za Hrvatsku, istaknula je voditeljica Područnog ureda za Liku HBOR-a Frana Lokas-Mudrovčić, te pozvala zainteresirane za kreditne programe HBOR-a da se jave u Područni ured gdje mogu dobiti dodatne informacije.

Ključna karakteristika Urbanog razvojnog fonda je njegova struktura koja uključuje kombinaciju kredita i bespovratnih sredstava. Kapitalni rabat, odnosno otpis glavnice koji može iznositi do 50 posto ukupnog iznosa kredita, ostvaruje se po ispunjenju unaprijed definiranih kriterija održivosti, estetike i uključivosti. – naglasio je Marin Jelušić, specijalist Direkcije za velika poduzeća i grupe HBOR-a.

Krediti će se odobravati bez naknada za obradu kreditnog zahtjeva, za rezervaciju sredstava te za prijevremeni povrat (otpis) kredita koji je rezultat realizacije kapitalnog rabata. Rok otplate je do 15 godina, uključujući poček do 12 mjeseci. Najniži iznos kredita iznosi 100.000 eura, dok najviši iznos može doseći 10 milijuna eura. Kredit predstavlja kombinaciju sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) uz kamatnu stopu 0 posto godišnje, fiksno, i sredstava HBOR-a uz kamatnu stopu koja se utvrđuje tromjesečno te trenutno, do 30. lipnja iznosi 3,52 posto godišnje, fiksno. Ukupno je za plasman korisnicima kredita na raspolaganju 172 milijuna eura – od čega 50% iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i 50% iz sredstava HBOR-a.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video