Postavke
kolačića

Održiv razvoj Like – pokrenut projekt oživljavanja šljivarstva, koje je danas na najnižim granama

Nakon brojnih projekata koji imaju za cilj oživljavanje i održiv razvoj Like te nakon brojnih radionica, edukacija i studijskih putovanja, lički LAG je prije nekoliko godina pokrenuo projekt pokušaja oživljavanja šljivarstva, koje je danas na najnižim granama. Prvi korak u ovom projektu tada je bila stručna radionica ‘Suvremeni uzgoj šljiva’ u Gospiću.

U dvorani Kulturno-informativnog centra Gospić okupila se poveća skupina uzgajivača šljiva, vlasnika OPG-ova i predstavnika tijela koja prate i pomažu gospodarstvo.. O novim aspektima uzgoja šljiva, potrebama tržišta i mogućnostima razvoja, govorili su stručnjaci sa Poljoprivrednog instituta Osijek dr. sc. Dominik Vuković i dr. sc. Krunoslav Dugalić. Govoreći o šljivarstvu u Lici, Dugalić, predstojnik Odjela za voćarstvo, rekao je kako Lika u tom smislu ima sjajne preduvjete.

– Poznato je da je Lika agroekološki vrlo povoljna za uzgoj šljive. Osim toga ovi su krajevi i tradicionalno vezani uz uzgoj šljiva. Izbor šljive kao voća svakako nije slučajan, a ovdje struka može puno pomoći da bi Lika ponovno postala ono što je značila nekada u Hrvatskoj i šire. Ono što smo snimili na terenu uglavnom je vezano uz tradicijski uzgoj sorte bistrice. Ovu sortu ne treba nužno mijenjati i izbacivati je iz sortimenta. Danas smo govorili o suvremenim pristupima i tehnologija uzgoju šljive kako bi se povećala konkurentnost, pri čemu se moramo okrenuti tržištu i organizaciji proizvodnje, ističe Dugalić.

Pročitajte više na razvojni.hr

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video