Postavke
kolačića

Okrugli stol o Mentalnim problemima mladih

S obzirom na zabrinjavajući porast pojavnosti poteškoća vezanih za mentalno zdravlje mladih, Srednja škola Otočac je u četvrtak organizirala okrugli stol na kojemu je okupila stručnjakinje iz područja socijalne zaštite, obrazovanja i zdravstva. Aktivnost se provodi u sklopu projekta „Da samo znaš“ čija je voditeljica nastavnica Snježana Jovanić, uz učenike četvrtog razreda gimnazije, ujedno i nositelje svih projektnih aktivnosti.

Nakon uvodnih riječi voditeljice projekta okruglim stolom moderirala je maturantica gimnazijskog odjeljenja Nika Rajković koja je riječi dobrodošlice prepustila ravnateljici Škole Adeli Rukavini. Ravnateljica je naglasila da je širok raspon problema s kojima se današnji učenici susreću i da je ovakav susret dobar način prevencije i osvješćivanja mladih o mentalnim problemima s kojima se suočavaju, što je i potvrdila zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin. Docentica je ukazala i na mnoge opasnosti koje donosi virtualni svijet, ali i istaknula važnost druženja s vršnjacima u psihosocijalnom razvoju mladih. Na njezin govor nadovezala se viša savjetnica Judita Franko i dala savjet mladima da je važno biti primjer drugima svojim ponašanjem, pomagati jedni drugima, ali i učiti jedni od drugih jer su oni nositelji mentalnog zdravlja sljedećim generacijama. Svoj djelokrug rada predstavila je i liječnica obiteljske medicine Tatjana Marinić. Naglasila je da su njezina vrata uvijek otvorena za sve mlade koji se suočavaju s mentalnim problemima kojih je sve više, nažalost, s predrasudama koje i dalje postoje. Podršku mladima narušenog mentalnog zdravlja dale su socijalna pedagoginja Suzana Svetić i psihologinja Anita Crnjak iz Obiteljskog centra u Senju koji nudi besplatna savjetovanja i preventivne programe, a pridonosi podizanju kvalitete obiteljskog života. Svoje iskustvo u radu s mladima iznijela je i nastavnica Slavica Francetić. Istaknula je da je važno razgovarati: govoriti o sebi, ali i slušati o drugima. Uslijedila su pitanja učenika drugog, trećeg i četvrtog razreda gimnazije o učestalosti javljanja poremećaja prehrane kod mladih, međugeneracijskom prijenosu ponašanja unutar obitelji u kojoj je prisutno nasilje zbog alkoholizma, mogućnostima pomoći koje nudi obrazovni sustav mladima u takvim situacijama i samoubojstvu kao drugom uzroku smrti mladih u Hrvatskoj.

Unatoč izazovima današnjeg vremena i premalo prepoznatoj temi problema mentalnog zdravlja mladih, nije prekasno da se uz suradnju roditelja, stručnjaka iz područja socijalne zaštite, obrazovanja i zdravstva radi na prepoznavanju, preventivi i angažmanu oko mentalnog zdravlja mladih. Stoga će ovakvih okruglih stolova biti još sa svrhom osvješćivanja veličine problema mentalnog zdravlja koji pogađa mlade, ali i ostale slojeve društva.

Autor: Gorana Mandarić, 2024.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video

U Udbini otvoren Srpski kulturni centar

SRPSKO narodno vijeće (SNV) svečano je otvorilo Srpski kulturni centar (SKC) Udbina, centralnu kulturnu (manjinsku) instituciju za taj dio Like, jedan od 40-tak sličnih projekata

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video