Općina Karlobag kao primjer

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća dodjelom Javnih priznanja svoj je dan proslavila općina Karlobag. Sudeći po govoru općinskog načelnika Borisa Smojvera ta mala općina pod Velebitom ide krupnim koracima naprijed.

Jedan od projekata koji treba izdvojiti, a čija ideja je započela 2017. godine je trg Đardin, ribarski muzej na otvorenom za koji imamo svekoliku podršku  LAGUR-a Tramuntana koji ima sjedište u našoj općini. Vezano uz njih, sljedeći tjedan se završava se postupak javne nabave za izradu tematske rute kojom bi uredili 2,5 kilometra šetnice s info-tablama, s proširenjima i odmorištima na području dijela od Ravne Punte do Bojne Drage. Ukupna vrijednost ta dva projekta je 3,5 milijuna kuna. Ono što je posebno važno za naselje Karlobag je i obnova gradske plaže na kojoj su započeli radovi, a koja se realizira uz pomoć Ličko-senjske županije, a indirektno preko njih i resornog ministarstva. Plaža je u derutnom stanju, čak i opasna za korištenje, i u iduća dva mjeseca bi trebala dobiti novo ruho. Hvala gospodinu županu koji je u današnjem obilasku obećao pomoć županije u dogradnji projekta u vidu novog sunčališta.

Ono što ne smijem zaboraviti, a što je jako bitno za stanovnike našeg juga, je da smo u protekloj godini dobili konačnu lokacijsku dozvolu za izgradnju glavnog magistralnog voda Lukova Šugarja, projekt za koji svi znamo koliko je potreban Općini Karlobag i nemoguće je da u 21. stoljeću jedna općina ili jedinica lokalne samouprave uz jadransku obalu i koja teži turizmu nema pitku vodu. Želio bih zahvaliti Ministarstvu gospodarstva i osobi na čelu robnih rezervi i koja nam je po prvi put u sedam godina dodijelila vatrogasnu cisternu i koja nam je došla u ispomoć u ovim ljetnim razdobljima i uz pomoć koje smo ljudima ubrzano dostavili vodu. Svim ljudima koji se u tim uvjetima bave turizmom treba odati posebnu počast. Svakako bih volio istaknuti Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture što nam svekoliko već godinama pomaže u sanaciji luka na području naše općine. Nikad veća sredstva nismo dobili nego u ovoj 2022. godini i naš je plan, i plan lučke uprave da se ta sredstva u cijelosti potroše kako bi u sljedećoj godini mogli zatražiti dodatna sredstva i tako pokazati da smo pouzdan partner. Volio bih napomenuti da smo u proteklom razdoblju osigurali sredstva za nabavku kamiona za odvojeno prikupljanje otpada u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna što je za nas kao Općinu trećina prihoda izvornog proračuna.

U budućem razdoblju planiramo pripremanje jednog projekta za prijavu razvoja turističke infrastrukture putem nacionalnog programa oporavka koje je raspisalo Ministarstvo turizma, kao i pripremu i razvoj projekta izgradnje dječjeg vrtića. Što se tiče dobitnika javnih priznanja, AMD- gospodina Dane Šimića moramo nagraditi jer su u proteklih nekoliko godina on i njegova firma neumorno radili na području naše općine. Pizzeria “OK” u vlasništvu firme Orešković gradnja također je prepoznatljivi turistički objekt na području Općine Karlobag i zbog toga im uručujemo zahvalnicu. Šime Bratović-osoba koju nažalost nisam imao priliku upoznati i kada smo s našom vijećnicom gospođom Grozdom obilazili Lukovo Šugarje, stanovnici tog mjesta su nam predložili da tog čovjeka nagradimo jednom zahvalnicom. Gospodin Bratović je osoba koja svakodnevno vozi kruh iz Posedarja, a osim toga starijim osobama čini razne usluge, nabavku lijekova i ostalih potrepština koje nema u svojoj ponudi.. Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije neizostavan je na području naše općine i također je zbog suradnje sa svima nama dobio zahvalnicu, kazao je načelnik Smojver uputivši još jednom čestitke svima u povodu Dana župe, škole i Općine Karlobag.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video