OPTIMISTIČNO : Više beba u Novalji

Grad Novalja, prema nedavno objavljenim i ne osobito zavidnim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, nalazi se među 64 grada koji su unatoč negativnim trendovima i silnicama na razini RH, zabilježili rast broja rođenih beba. U 2020. svijet je u tom otočnom središtu ugledalo 43 novorođenčadi, odnosno 4 ili 10,26 posto više nego u 2019. kada se rodilo 39 beba. Uz to, treći su prema broju novorođenčadi na 1.000 stanovnika, 11,7, iza Krka i Solina.

Naravno da su pozitivan rezultat postigli i poduzetim demografskim mjerama, koje u izborenom mandatu nastavlja i namjerava nadograditi nova gradska uprava. Među najboljima su po iznosu stipendija i školarina po stanovniku, ali i iznosu porodiljnih naknada. Financiraju pedijatra, psihologa i logopeda u vrtiću, i logopeda u osnovnoj školi, nabavu radnog pribora i prehranu, kao i ekskurzije đacima slabijeg imovinskog stanja. Učenicima srednjih škola pomažu s 450 kuna u nabavci knjiga, a onima koji se školuju u Zadru sufinanciranjem prijevoza.

U  planu imaju i dogradnju OŠ A.G. Matoša. Izrađena je projektna dokumentacija za nadogradnju novog krila zgrade prema kojoj će se dobiti 10 novih učionica s popratnim prostorijama, sve u konačnom cilju osiguranja jednosmjenskog rada umjesto trenutno dvosmjenskoga. To bi za mnoge roditelje, naročito tek doseljene bez baka servisa bilo rješenje itekako važnog problema. Jedna od demografskih mjera je  stipendiranje studenata i sufinanciranje učenika osnovnih i srednjih škola, a što uključuje i troškove prijevoza, kao i obrazovnog materijala za što se iz Proračuna izdvaja 981 tisuća kuna. U Novalji su za nadstandarde u školstvu, između 2017. i 2021. izdvojili 3,4 milijuna kuna, a za funkcioniranje Dječjeg vrtića za tekuću godinu – 3.516.556 kuna.

Konkretno, jednokratna naknada za novorođenče iznosi za 1. dijete – 4.000 kuna, za 2. – 6.000, za 3.  – 8.000, a dodatnih 2.000 kuna za svako sljedeće dijete u obitelji. Roditelje podupiru i sufinanciranjem dječjeg vrtića (65 posto), pritom roditelji mališana plaćaju 50  posto iznosa cijene koštanja vrtića za drugo dijete ukoliko oba djeteta pohađaju vrtić, a ukoliko troje djece pohađa vrtić on je za treće dijete- besplatan.

Prema rezultatima istraživanja iz siječnja ove godine, čak 38,3 posto ispitanih građana Novalje istaknulo je kako projekt proširenja Dječjeg vrtića Carić smatra najznačajnijim projektom za razvoj grada. Rekonstrukcijom – dogradnjom dječjeg vrtića i jaslica formiran je novi objekt osnovan kao dio vrtića namijenjen najmlađoj dobi. Projekt vrijedan 13.343.219,76 kn s PDV-om sufinanciran je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj EU, a anketni rezultati koje je prezentirao Grad pokazuju kako Novalja ima dosta mladih obitelji s djecom kojima su upravo ta socijalna pitanja od egzistencijalne važnosti. Dječji vrtić Carić osnovan je 1998. i djeluje danas kao samostalna ustanova. Nakon adaptacije  i povećanja kapaciteta za 700 četvornih metara, svoj rad organizira u 8 odgojnih skupina. Ima dvije nove jaslične jedinice, višenamjensku dvoranu, kuhinju, prostorije za djelatnike, kao i prostor koji u potpunosti odgovara važećem standardu, ukupne veličine oko 2.200 kvadrata.

Grad Novalja nastavlja u školskoj godini 2021./2022., s projektom sufinanciranja nabave radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala učenicima osnovnih i srednjih škola. I to: -učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u iznosu od 200 kn po učeniku, učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole u iznosu od 300 kuna po učeniku i učenicima srednjih škola u iznosu od 500 kn po učeniku. Iznosi su pojedinačno za po 50 kuna viši nego lani. U 2020./21. pedagoškoj godini iznosili su 150, 250 i 450 kuna. Uvjeti i postupci ostvarivanja prava na sufinanciranje bit će, poručili su, pravovremeno objavljeni na mrežnim portalima.

Visina mjesečne stipendije iznosi za učenike srednjih škola koji se školuju na otoku Pagu – 300 kn mjesečno, za učenike srednjih škola koji se školuju van otoka Paga – 500 kn na mjesec, za studente deficitarnih studija – 750 kn mjesečno, a za studente ostalih studija mjesečnih – 500 kuna.

U ožujku je otvoren Poduzetnički inkubator Ragan, prvi hrvatski otočki inkubator, prvenstveno namijenjen poduzetnicima koji tek započinju poslovanje, kao i onima koji već posluju, ali žele širiti svoju djelatnost i traže prostor koji će im pružiti kvalitetnije i povoljnije uvjete rada. Raspolaže sa 770 m² iskoristivog prostora podijeljenog u 16 poslovnih jedinica, veličine od 18,29 do 57,95 četvornih metara. Smješten u industrijskoj zoni, u neposrednoj blizini autobusnog kolodvora i tek kilometar od strogog centra grada, PI ima konferencijsku dvoranu, kao i  dvoranu za sastanke, a opremljen je CNC strojem i 3D printerom koji će biti na raspolaganju stanarima i vanjskim  korisnicima. Pruža savjetodavne usluge i razne vrste obuka i stručnih edukacija putem radionica, tečajeva, predavanja na teme osnova poduzetništva, marketinga, poslovnog planiranja, projektnog menadžmenta…

Poduzetnički inkubator Ragan ima za zadaću generiranje ekonomskog razvoja lokalne zajednice kroz podršku mikro, malih i srednjih poduzeća. Osnovni cilj je proizvesti uspješna poduzeća, koja su nakon faze inkubacije i postinkubacije financijski samoodrživa i neovisna. Bez pružanja stručne, edukativne i tehničke pomoći poduzetnicima u ranoj i razvojnoj fazi, njihov daljnji opstanak često puta ne bi bio moguć, ističu iz Grada. Ukupna vrijednost EU projekta je 7.822.137,29 kn, kod čega je bespovratnih sredstava 7.089.255,21 kuna.

Mlade, najmlađe i njihove roditelje pomaže se i stvaranjem uvjeta za kvalitetan život i rad, time i ostanak u Novalji, pa bitnim u tom segmentu drže i proširenje infrastrukture poduzetničke zone Čiponjac. Izgradnjom i širenjem zone stvaraju se uvjeti za dodatne mogućnosti zapošljavanja na području Grada, a čime se posredno utječe i na kvalitetnu demografsku sliku stanovništva.

Podupire se, normalno i sport i rekreacija. Novalja odnedavno ima novi sportski teren, a riječ je o igralištu za odbojku na pijesku, izgrađenom po projektu „Centar odbojke na pijesku Vrtić“. Ministarstvo turizma i sporta sufinanciralo je ovaj projekt u iznosu od 520.007,33 kuna. Uređeni centar uz teren za odbojku i stolni tenis, čini pripadajuća tribina i popratni sadržaji, a njegovom izgradnjom dopunjuje se ponuda športskih objekata na području Grada i osigurava prostor za rekreaciju lokalnog stanovništva te se međusobno povezuju i nadopunjuju dva sektora, sport i turizam. U Novalji je trenutno 10 dječjih igrališta i planira se izgradnja dodatna dva, kao i dogradnja sportskog centra.

Tu su i otvaranje vrata Kulturnog centra Gozdenica, pomoć i sufinanciranje troškova za djecu s teškoćama u razvoju, neprekinuta podrška institucionalnom i organizacijskom razvoju i jačanju kapaciteta udruga, financiranje Zajednice sportova Grada Novalje, različite egzistencijalno značajne pomoći obiteljima i kućanstvima, poput Božićnica umirovljenicima s malim mirovinama…

Projektu „Zaželimo, možemo“, ukupne vrijednosti 2.167.995,43 kuna, cilj je zapošljavanje devet žena koje spadaju u kategoriju teško zapošljivih osoba i 40 osoba starije životne dobi. Projekt je od početka uključio 55 starijih osoba. Do sada je realizirano 1.148.039,29 kuna. Isti je trenutno u posljednjem polugodištu realizacije. Valja naglasiti da žene koje su zaposlene u ovom projektu imaju mogućnost edukacije te su osam žena iskoristile tu mogućnost i kvalificirale se za gerontodomaćicu. Pripremljena je potrebna dokumentacija za drugu fazu pa se iščekuje i njegov nastavak.

U gradu Novalji proteklo desetljeće obilježeno je trendom koji odstupa od hrvatskog prosjeka. Jedini je grad iz Ličko-senjske županije i jedan od tek 27 gradova u zemlji koji u razdoblju od 2011. do 2018. godine bilježi rast stanovništva.  U grad s nešto više od 3 i pol tisuće ljudi tako se u navedenom razdoblju doselilo 515 ljudi, što je u odnosu na broj stanovnika najveći rast u zemlji, a privukli su na otok i najveći broj stranaca od svih gradova. U Novalju stižu naročito sve više i mlade obitelji koje za svoju egzistenciju mogu naći posao, a Grad Novalja će im ponuditi paletu mjera za pružanje pomoći u rješavanju stambenog pitanja…

Novalja prema podacima DZS-a u 2020. brojila je 3663 stanovnika. U 2018. se rodilo 32, u prvih sedam mjeseci 2021.- 19 novih građana. Mlađih od 18 godina je, pak, kako navodi službena statistika- 19,9 posto, odnosno 728.

-Stanovništvo, pogotovo prirast stanovništva, najvitalnija je komponenta u opstojnosti nataliteta, a pogotovo u otočnim sredinama. Smatram kako su postignuti kvalitetni materijalni uvjeti da bi na području Grada Novalje moglo živjeti još više ljudi. Prema podacima iz 2011. kada je bio zadnji popis stanovništva, Grad Novalja je zabilježio porast u broju stanovnika u iznosu od 11 posto, a očekuje se da će na sljedećem popisu brojka biti još i veća. Veselimo se svakom novorođenom djetetu i trudit ćemo se i dalje stvarati uvjete za kvalitetan život kako najmlađima tako i njihovim roditeljima. Grad Novalja  prepoznat je po snazi djelovanja i učinkovitosti ciljanih pronatalitetnih aktivnosti i mjera stoga će osjetno poboljšana paleta poticaja u 2022. godini potvrditi i dokazati našu privrženost natalitetnoj politici- tvrdi nam gradonačelnik Ivan Dabo i najavljuje novi paket pronatalitetnih mjera. Gradonačelnik.hr

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Danas se obilježava Svjetski dan radija

Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te pristupu informacijama putem radija. Godine 1946. prvi

Podijelite sadržaj

[PROMOCIJA HKUD ŠIROKA KULA]

HKUD Široka Kula vas poziva na promociju novog CDa “Kulo naša pjesmom sagrađena!” Pridružite nam se u četvrtak, 15.02.2024. sa početkom u 19sati, u dvorani

Podijelite sadržaj
Play Video