Postavke
kolačića

OŠ Zrinski i Frankopan Otočac : Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Važno mjesto za njegovanje kulture sjećanja, gdje se na poseban način obilježava 18. studeni, je i u OŠ Zrinski i Frankopani u Otočcu. U njoj učenici viših razreda i njihovi vrijedni učitelji svake godine prenose mlađim naraštajima istinu o Domovinskom ratu. Tako je bilo i ove godine.

Prigodni program  pripremili su učenici viših razreda zajedno sa svojim učiteljicama Povijesti. U holu Škole slušale su se  pjesme ratne i domoljubne tematike iz devedesetih godina 20. stoljeća, ali i one suvremene. Učiteljica Povijesti Viktorija Cvitković održala je kratko predavanje o događajima u Vukovaru i Škabrnji ratne 1991. godine. Prisjetila se svih branitelja grada Otočca i Gacke doline te pokojnog Mate Kostelca Maljutke koji je ubijen u Vukovaru 14.studenog netom prije pada grada.

Događaje i prizore iz grada Vukovara, Škabrnje i Otočca tekstom su dočarale učenice Julija Bukovac, Serena Aidone, Ema Dubravčić, Iris Mlinarić,  Lucija Katalinić i Tena Bakarić. Učenici su razgledali izložbu naziva Iz majčinog krika sloboda se rađa, izložbu plakata, figurica od glinamola i majica koje su oslikali i izradili učenici naše Škole. S potresnim ratnim prizorima u mislima, učenici i učitelji su zapalili svijeće ispred školske zgrade.

Učenici osmog razreda uputili su se s ravnateljicom Jasminkom Devčić i učiteljicom Danijelom Orešković Gladović do Spomenika hrvatskih branitelja i ondje zapalili svijeće za sve poginule branitelje Domovinskog rata.Žrtva poginulih branitelja učenicima treba biti primjer herojstva u obrani kako bi mogli u tome duhu nastaviti graditi jedinu nam domovinu. U Knjizi dojmova u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar dječja ruka je napisala: “Od smrti vas nismo mogli spasiti, ali od zaborava ćemo vas sačuvati!”.

Prigodnim programom i paljenjem svijeća obilježen je Dan sjećanja i u PŠ Ličko Lešće, Sinac i Vrhovine.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Uskršnji doručak u Novalji!

Dobrodošli na naš tradicionalni 22. po redu Uskršnji doručak u Novalji! Bogata blagdanska trpeza i koncert grupe Cambi čekaju vas na sunčanom Trgu Bazilike! Ponedjeljak,

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video