Postavke
kolačića

Osnovna škola Zrinski i Frankopana Otočac obilježila 32. obljetnicu ulaska Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda

Na današnji dan se obilježava 32. obljetnica ulaska Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda 22. svibnja 1992. godine, što se smatra vrhuncem procesa međunarodnog priznanja i krunom hrvatske samostalnosti i državnosti. Nakon priznanja hrvatske samostalnosti i suverenosti, prijem RH u svjetsku zajednicu ravnopravnih nezavisnih država jedan je od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti.

Organizacija je nastala neposredno nakon Drugog svjetskog rata potpisivanjem Povelje u San Franciscu 24. listopada 1945. godine. Usmjerena je, u prvom redu, očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti, razvoju prijateljskih odnosa među državama, jačanju međunarodnog prava, promicanju međunarodne suradnje na rješavanju problema ekonomskog, socijalnog, kulturnog i humanitarnog karaktera, uključujući zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Učenica Lana Dubravčić (5.a) napravila je prigodan plakat na temu UN-a. Na satu povijesti uz prigodne prezentacije i videozapise saznali smo kako je Hrvatska postala članicom UN-a i kakav je odnos Hrvatske i svijeta. Voljeti Domovinu znači doprinositi njenom  napretku, čuvati je i  ukazivati na njenu višestoljetnu tradiciju.
  Učiteljice: Danijela Orešković Gladović i Viktorija Cvitković

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video