Osvaja prirodna kozmetika Škunca iz Novalje

Priroda, čist zrak i bogato plodno tlo potaknuli su obitelj Škunca da u Novalji ostvare svoj san da ekološkim načinom proizvode i prerađuju ljekovita aromatična bilja. U obiteljski posao uključena čitava obitelj, a sam OPG Anton Škunca osnovan je prije osam godina  kada se rodila ideja o tome da započnu sadnju aromatičnog bilja.

Krenuli su mali i veliki Škunce sa sadnjom smilja koje je postalo pravi trend u pripremi prirodne kozmetike upravo zbog toga što regenerira kožu i djeluje protiv stvaranja bora.

“Samo sjeme smilja pobrali smo i sačuvali prije nego što je počela prenamjena zemljišta, drobljenje kamena i oranje kako bismo stvorili teren prilagođen za poljoprivrednu proizvodnju. Dok smo čekali prve urode naših nasada, započele su pripreme za gradnju objekta koji je namijenjen preradi eteričnih biljaka u eterična ulja“, kaže Nikola Škunca.

S obzirom na to da je Pag dom mnogih biljaka koje se svakodnevno koriste u proizvodnji preparata prirodne kozmetike, ne čudi to što je obitelj Škunca odlučila razvijati isključivo prirodne proizvode od vlastitih visokokvalitetnih autohtonih sirovina otoka Paga kao što su badem, maslina, smokva, lovor, kadulja, konopljika, smrča i tršlja. Također, ističu i da je u razvijanju prirodna kozmetika na bazi smokve masline i badema, ali i velika novost je u pripremnoj fazi koja će oduševiti brojne ljubitelje prirodne kozmetike. Planiraju za sljedeću sezonu uvrstiti u ponudu kupanje u hidrolatima koje pomažu u detoksikaciji organizma kod raznih kožnih oboljenja, a i samo opuštanje od ubrzanog načina života je nešto što će privući mnoge željne zdravlja i odmora. Za turiste su najavili i kako će moći sudjelovati u raznim radionicama.

“U pripremi su angažmani, odnosno dnevni obilasci destilerije i nasada s mogućnošću sudjelovanja u branju i destiliranju te izradi kozmetičkih proizvoda kroz radionice u suradnji s lokalnom turističkim zajednicom i turističkim agencijama”, ističe obitelj Škunca.

Danas su Škunce okupljene oko poduzeća Kadila. Bave se uzgojem smilja na krškom dijelu otoka Paga i preradom tog ljekovitog raslinja u vrhunske i prirodne kozmetičke preparate. Kadila je na Pagu riječ koja se koristi za žuto smilje, a upravo ono predstavlja bazu naših proizvoda. Njihove kreme, ulja, serumi, balzami, macerat i hidrolat nastaju iz visoko kvalitetnih i autohtonih sirovina, kao što su badem, maslina, smilje, smokva ili tršlja.

Škunca Novalja Pag
Obiteljsko imanje Škunca – Nikola Škunca

Uz mnogo truda, rada i volje ostvarili su svoj san

Upravo oni veliki trud ulažu u to da svo njihovo eterično bilje s otoka bude prepoznato na svjetskoj razini te su upravo oni pravi primjer da je trnovit put do uspjeha, ali itekako moguć i ostvariv.

– Svi znamo kako bez žrtve, vjere, ljubavi i nade mnoge ideje ne bi zaživjele. Od prvoga dana nije bilo lako – trud, znoj, sunčanice, krvavi žuljevi i nebrojene dogodovštine sastavni su dio današnjeg uspjeha. Mi ih se ne odričemo, vjerujemo da ćemo ponosno i prepoznatljivo predstaviti naše proizvode diljem svijeta.Ova djedovina dar je od Boga i iz tog razloga bi nam bilo izuzetno drago da što više ljudi prepozna i svojim dolaskom potvrdi vrijednost onoga što su naši preci davno započeli i čemu su nas učili, a to je da ljubimo svoju zemlju i tu sagradimo dom– poručuje obitelj Škunca.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Počelo zimsko računanje vremena

S godišnjim ciklusima promjene vremena, jesen nam, osim opadanja lišća s drveća i hladnije temperature, donosi i pomalo kontroverzno pomicanje sata i zimsko računanje vremena

Podijelite sadržaj
Play Video