Postavke
kolačića

Otkriveno spomen-obilježje u Brlogu: Trajni podsjetnik na žrtvu za slobodu

U Brlogu, mjestu u okolici Otočca, danas je otkriveno uređeno spomen-obilježje posvećeno 29 žrtava Domovinskog rata, među kojima su bili hrvatski branitelji, redarstvenici i civili. Ovaj emotivan događaj okupio je obitelji poginulih, brojne hrvatske branitelje, brojne žitelje ovog ličkog mjesta i okolnih naselja te predstavnike lokalne i regionalne samouprave, uključujući potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja te gradonačelnika Grada Otočca Gorana Bukovca.

Spomen-obilježje, smješteno u blizini mjesne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije sv. Elizabeti, posvećeno je 22 hrvatska branitelja i redarstvenika te sedmero civila koji su poginuli u mjestima Brlog, Drenov Klanac i Brloška Dubrava. Inicijativa za postavljanje spomenika potekla je od Udruge „Naši korijeni Kuterevo“, uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja, Ličko-senjske županije te Grada Otočca, dok su imena svih žrtava uklesana na spomen-obilježju.

Ministar Medved izrazio je zahvalnost za svaku žrtvu koja je pala za hrvatsku slobodu, ističući važnost očuvanja sjećanja na one koji su svoje živote dali u borbi za Domovinu. “Bez obzira na protok vremena, ispisivanje imena poginulih je trajni podsjetnik na žrtvu koju smo kao narod podnijeli za slobodu Domovine, kao podsjetnik na strahote koje smo proživjeli i kao opomena da se nikada ne ponovi. Ovaj spomenik je svjetionik i putokaz mladima i budućim generacijama da se ne zaboravi istina o pravednom obrambenom Domovinskom ratu,” rekao je ministar Medved.

Župan Petry u obraćanju nazočnima naglasio je da odavanje počasti poginulima u Domovinskom ratu ima iznimno bitno značenje što trebamo prenositi na buduće generacije jer je njihova žrtva temelj stvaranja hrvatske države.

Don Jure Marčinković blagoslovio je Spomen-obilježje u pratnji don Jure Ladišića te svećenika Ante Luketića i Gorana Antunovića, dok je na misnom slavlju sudjelovao i don Anđelko Kaćunko.

Svečanosti i svetoj misi u Brlogu nazočili su i brojni žitelji ovog ličkog mjesta i okolnih naselja, okupljeni u čast stradalih, pokazujući zajedništvo i poštovanje prema onima koji su dali najvišu žrtvu za slobodu Hrvatske.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video