Postavke
kolačića

Otočki ekonomisti na 18. Državnoj smotri simuliranih suđenja

U subotu, 9. ožujka održana je 18. Državna smotra simuliranih suđenja u prostorijama Općinskog suda u Novom Zagrebu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a na njoj su sudjelovali i maturanti naše Škole, Anja VukmirovićIvan KlišanićMateo KrznarićMihaela JurkovićHelena Dubravčić i Dorotea Jurković Rajačić, pod vodstvom nastavnice Brankice Lukanić i pedagoginje Dijane Nikšić.

Tema ovogodišnjeg simuliranog suđenja temelji se na slučaju koji se već dogodio. Naime, okrivljena Andrea Rogan tereti se za pokušaj ubojstva svog dečka Vlade Kolara. Tako smo morali preuzeti uloge okrivljene i oštećenog, nekoliko svjedoka, vještaka, ali i odvjetnika. Odrađene su dvije simulacije suđenja protiv Škole za cestovni promet iz Zagreba, a pokazali smo se boljima u obrani.

S obzirom na to da smo prošle godine imali priliku sudjelovati na Smotri, ovogodišnje pripreme i sama simulacija protekli su vrlo lako. Sutkinja je pohvalila naš izniman trud i rad, dobru pripremljenost te dobro poznavanje slučaja, ali i prava općenito. Jako smo zadovoljni ishodom Smotre, ali i sretni što smo imali priliku dvije godine za redom predstavljati svoju Školu.

Cilj je simuliranih suđenja učenicima pobliže dati uvid u zakonodavni sustav države te potaknuti ih na što bolje vještine argumentiranja i logičkog zaključivanja. Tko zna, možda nas upravo ovo iskustvo uskoro potakne na studiranje prava, pa i sami jednom postanemo odvjetnici ili suci.

Novinarska skupina

Anja Vukmirović

4. b

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video