Ovo je čovjek koji je najzaslužniji za projekt “suvremene autoceste” kroz veći dio Like

Gradovi Gospić i Otočac te općina Plitvička jezera, praktično pola Like do kraja 2023. trebali bi dobiti brzi Internet, za što su im odobrena sredstva iz EU-a u sklopu Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu, ukupno vrijedan gotovo 100 milijuna kuna.

Jučer je i službeno, potpisivanjem ugovora sa izvođačem radova počela realizacija jednog od najvećih projekta u Lici, kako je nazvan ” suvremena autocesta” koja će do svakog sela i zaseoka dovesti Internet što je projekt budućnosti, jer kako se nekada govorilo da bez struje i vode nema života, tako života nema bez interneta. Čovjek koji je najzaslužniji za “suvremenu autocestu” je bivši Zamjenik gradonačelnika Gospića Ivica Tomljenović Golub koji je ponosan što projekt nije mrtvo slovo na papiru i što je krenula realizacija.

Projekt je počeo još u srpnju 2017. i obuhvaća implementaciju nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije tzv. NGA, brzine od 100 Mbit/s na područjima svih naselja gradova Gospića i Otočca te općine Plitvička Jezera, na kojima trenutno nisu dostupne usluge brzog interneta, pojašnjava nam Tomljenović.

Kao što znamo, bez interneta se ne može zamisliti moderan život. Budući smo duboko zagazili u digitalno doba, a sve više zamaha dobiva cloud computing gdje se sadržaji ne nalaze lokalno kod korisnika na računalu, već u “oblaku”, od izrazite važnosti je imati brz i stabilan pristup internetu.

S obzirom na postojeće nezadovoljavajuće stanje širokopojasne infrastrukture na području Ličko‑senjske županije, ovakav projekt predstavlja priliku za osiguranje jednog od osnovnih preduvjeta koji će omogućiti povećanje intenziteta i kvalitete korištenja suvremenih usluga i aplikacija temeljenih na informacijskoj i komunikacijskog tehnologiji (ICT), te će posljedično ubrzati gospodarski razvoji kao i povećati razinu društvenog boljitka na područjima na kojima je dostupna napredna širokopojasna infrastruktura i mreže. Kako do sada operateri nisu ulagali u telekomunikacijsku infrastrukturu na našem području, za posljedicu imamo izrazito sporu mrežu koju su naši građani prisiljeni koristiti. Kao primjer nezadovoljavajućeg stanja spomenute infrastrukture može se uzeti najduža ulica u Gradu Gospiću, gdje dosta korisnika ne može ostvariti brzine veće od 0,5 mbit/s što je nedopustivo za 21. stoljeće. Kroz razvoj širokopojasne mreže građanima će se omogućiti pristup internetu od 100 mbit/s koji će, vjerujem, zadovoljiti sve njihove potrebe, bile one vezane uz konzumaciju multimedijskih sadržaja, obavljanje posla ili jednostavno komunikaciju sa najmilijima putem videopoziva. Što se tiče poslovnih korisnika, brzi internet je postao jedan od preduvjeta za kvalitetno obavljanje posla te smatram da će izgradnja širokopojasne mreže doprinijeti poboljšanju poslovnih procesa u postojećim poduzećima, ali i otvaranju novih modernih startupova koji zapravo za svoj posao trebaju samo dobru ideju i pristup na internet, pojašnjava Tomljenović. Gospić, Otočac, od prije Plitvička jezera i cijela Lika općenito sve više se okreću turizmu, pri čemu svjedočimo porastu broja smještajnih jedinica, a za njegov razvoj izrazito je bitna kvalitetna širokopojasna mreža. Lika je idealna za mirni odmor daleko od gradske vreve, a bez obzira što turisti dođu k nama “isključiti se” se od svakodnevice, ipak vole povezanost i zahtijevaju brzi pristup internetu, dodaje Tomljenović.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Jurjevo – biser u moru

Sveti Juraj ili Jurjevo, malo je mjesto koje administrativno pripada Senju, nalazi se 9 kilometara južnije od Senja na obali Velebitskog kanala. Glavne gospodarske grane

Podijelite sadržaj
Play Video