Postavke
kolačića

Plitvička flota dobiva nove brodove

Nacionalni park Plitvička jezera ulazi u novu eru održivosti i ekološke svijesti s projektom izgradnje tri suvremena broda na električni pogon. Ovi brodovi, koji će zamijeniti dio postojeće flote, predstavljaju značajan korak prema smanjenju ekološkog otiska jednog od najposjećenijih parkova u Hrvatskoj.

Nacionalni park Plitvička jezera, kao hrvatski i svjetski prirodni dragulj, ima za cilj zaštititi svoju jedinstvenu prirodnu baštinu kroz inovativne i ekološki prihvatljive projekte. U tom kontekstu, ugovor s tvrtkom iCat iz Zagreba za izgradnju triju električnih brodova predstavlja ključan potez prema zelenijoj budućnosti.

Novi električni brodovi za Plitvice

Prvi brod, katamaranskog tipa s modernim dizajnom i povećanom autonomijom kretanja, trebao bi biti dovršen i isporučen do kraja ove godine, potvrdio je Tomislav Uroda, vlasnik i direktor tvrtke iCat. Ovi brodovi, kapaciteta 100 putnika, bit će dužine 15 metara i širine 7 metara, što ih čini značajno širim od dosadašnjih plovila.

“Brodovi koje izrađujemo za NP Plitvička jezera bit će kapaciteta 100 putnika. Ta plovila bit će dva metra šira od brodova koje smo dosad proizvodili, što zahtijeva preinake u našoj proizvodnoj hali,” objasnio je Uroda. Proširenje proizvodne hale već je u tijeku kako bi se osigurao nesmetan izlazak gotovih brodova iz pogona.

Tehničke specifikacije i održivost

Električni brodovi, koji će zamijeniti postojeću flotu od osam dotrajalih turističkih brodova, izrađeni su od više slojeva staklene tkanine povezane poliesterskom smolom, koristeći suvremenu metodu vakuumske infuzije. Ova metoda osigurava veliku čvrstoću i izdržljivost trupa, uz ekološku prihvatljivost.

“Brodovi će imati modularno ugrađene stolce koji se mogu ukloniti, čime se putnički prostor može prilagoditi za razne događaje poput primanja ili koncerata. Trupovi će biti obojeni u smeđe i zelene tonove kako bi se uklopili u prirodni ambijent parka,” dodala je Martina Matota, zadužena za marketing u iCatu.

Utjecaj na okoliš

Električni brodovi donose niz prednosti u odnosu na konvencionalne brodove s dizel motorima. Oni su tiši, ne emitiraju štetne plinove i nude veću udobnost putnicima. Planirano je i testiranje brodova tijekom zimskog perioda kako bi se osigurala njihova autonomija i učinkovitost čak i kada je manje sunčanih dana za punjenje baterija putem solarnih panela.

“Plovidba Plitvičkim jezerima tijekom zime je slabija zbog manjeg broja posjetitelja i hladnijih dana, no vjerujemo da će autonomija brodova i dalje biti prilično velika,” rekao je Uroda.

Tvrtka iCat

Tvrtka iCat, koja djeluje od 2011., specijalizirana je za projektiranje i gradnju manjih putničkih električnih plovila. Njihovi brodovi već od 2018. prevoze turiste na Mljetskim jezerima, a s novim projektom za Plitvička jezera, iCat dodatno potvrđuje svoju poziciju kao lider u inovativnim i ekološki prihvatljivim rješenjima u brodogradnji.

Nacionalni park Plitvička jezera s novim električnim brodovima dodatno će unaprijediti svoju održivost, čime će posjetiteljima pružiti još bolji doživljaj prirodne ljepote parka, uz smanjenje negativnog utjecaja na okoliš.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video