Plitvička jezera dom raznovrsnog svijeta flore i faune

Nacionalni park je dom bogatom i raznovrsnom svijetu flore i faune. Divlji svijet i osebujan život u šumama, jezerima i livadama čine ovaj park jedinstvenim. 🦌🦋

Park je stanište više od 168 različitih vrsta ptica, uključujući škanjce, krasne jastrebače i čarobne šumske sove. Duž staza možete susresti različite vrste žaba, daždevnjaka i vodenih rakova. Zmije i gušteri čine ovaj prirodni okoliš, iako ih je teže uočiti zbog njihove sklonosti skrivanju. Prisutnost Velebitske gušterice čini Park izuzetno zanimljivim. Većina ovih vrsta je ugrožena i strogo zaštićena. U Parku je evidentirano više od 50 različitih vrsta sisavaca, a šišmiši privlače pažnju brojnošću. Leptiri fasciniraju svojim šarenilom te se među njima posebno ističu vrste plavaca.

Imamo raznolik svijet kukaca, koji igra ključnu ulogu u povezivanju kopnenih i vodenih ekosustava od kojih brojimo jednu endemsku vrstu i podvrstu. Bogatstvo kralješnjaka čini ovu regiju posebnom.

Jezera i pritoci čine važan krajobraz u kojem se ističe potočna pastrva, koja je pravi dragulj ovih voda. Šume Plitvičkih jezera su dom mnogim divljim životinjama poput strogo zaštićenih i ugroženih vrsta: smeđeg medvjeda, vuka, risa i vidre. Jeleni i srne često lutaju šumskim područjima i povremeno se mogu vidjeti na otvorenim livadama.

Više pročitajte na: https://np-plitvicka-jezera.hr/…/prirodna-bastina/fauna/

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

17. Humanitarna maškarana JOTA

Udruženje obrtnika Rijeke i VJ Primorski j.d.o.o. u suradnji s Rotary klubom Rijeka ponovno organiziraju dvije najfinije humanitarne akcije u sklopu Riječkog karnevala. U subotu

Podijelite sadržaj
Play Video