Postavke
kolačića

Pobjednička atmosfera u Benkovcu!

Premijer Andrej Plenković nije došao u Benkovac samo na 34. obljetnicu osnutka HDZ-a u tom gradu, nego i na obilježavanje godišnjice pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana – koji je izveden ispred bivšeg Hotela „Asseria“ istog dana kada je ondje i osnovana naša stranka.

Unatoč svim upozorenjima na opasnost kojoj se izlaže, tog je 18. ožujka 1990. Tuđman došao na skup u Benkovac, u kojem je živjela znatna srpska manjina, kako bi osobnim primjerom posvjedočio da stoji uz svoj hrvatski narod i njegovu odlučnost za slobodom. „Jamčimo punu ravnopravnost svima, Srbima jednako onako kakvu i mi imamo, ali nećemo dopustiti da se od Hrvatske stvori velika Srbija!“ – poručio je tada naš utemeljitelj i 1. predsjednik HDZ-a.

Za vrijeme skupa, međutim, lokalni su Srbi htjeli izazvati kaos provokacijama, uvredama, prijetnjama i bacanjem jaja, boca i kamenja, da bi na kraju atentator Boško Čubrilović u svom zločinačkom naumu posegnuo i za pištoljem kako bi iz neposredne blizine ustrijelio dr. Tuđmana tijekom njegovog obraćanja. Na sreću, u tome ga je spriječilo osiguranje.

Čubrilović je osuđen vrlo blagom kaznom, 5 mjeseci uvjetno, te je uskoro napustio Hrvatsku. Nakon ovoga nemilog događaja svakom je Hrvatu postalo jasno da Lijepu Našu čeka teški, krvavi put do samostalnosti.

Vrijedi se prisjetiti da su kasnije tog dana Hajduk i Dinamo igrali veliki nacionalni derbi u Splitu. Franjo Tuđman, Franjo Tuđman! – gromoglasno se orilo čitavim Poljudom u znak snažne i jedinstvene potpore budućem hrvatskom predsjedniku, državničkom velikanu, vizionaru i utemeljitelju suvremene Hrvatske.

Photo: Marko Ledenko – Mane

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video