Počele isplate milijuna kuna poticaja i ličkim poljoprivrednicima

Isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja, krenula je dva dana ranije od najavljenog, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Riječ je, podsjećaju, o ukupnom iznosu od gotovo 2,1 milijardi kuna, a premda je početak najavljen za srijedu, danas, 14. veljače isplaćena je potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja – Potpora područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13) i osnovno plaćanje EU dio u iznosu od 580 milijuna kuna.

Sukladno dinamici odobravanja, navode dalje, nastavlja se isplata za osnovno i preraspodijeljeno plaćanje, plaćanje za mlade poljoprivrednike, proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, tov junadi, ovce i koze te potpore male vrijednosti za duhan, maslinovo ulje te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

“Na račune više od 100.000 poljoprivrednika bit će uplaćena potpora za poljoprivredno zemljište koje obrađuju i životinje koje drže na svom gospodarstvu, a sve kako bi se pravovremeno mogli pripremiti za proljetnu sjetvu”, kažu iz Ministarstva. 

Kada je u pitanju potpora za Dobrobit životinja (Mjera 14), planira se isplatiti do 15. ožujka. U ožujku i travnju započinje isplata potpora poljoprivrednicima za sljedeće potpore: Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene (Mjera 10), Ekološki uzgoj (Mjera 11), Proizvodno vezanu potporu za tov junadi te potpora za rasplodne krmače.

U završnom dijelu odobravanja isplate slijedi isplata preostalih potpora te poravnanje računa za sve potpore te će kroz poravnanje biti isplaćeno oko 400 milijuna kuna.

“Kroz sve oblike Izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima ćemo ove godine isplatiti ukupno 4,2 milijarde kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2021. godini“, zaključuje se u priopćenju. 

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Doboš torta

Doboš torta, poznatija kao dobošica, tradicionalno se pravi za velike svečanosti i blagdane. Recept je star više od 150 godina, a priprema se od ranih

Podijelite sadržaj

110.godina Cerovačkih špilja

Prije 110 godina, na području južnog Velebita, otkrivene su Cerovačke špilje.Otkrivene su prilikom radova na izgradnji Ličke pruge koje je predvodio inženjer Nikola Turkalj. Park

Podijelite sadržaj
Play Video