Počele isplate milijuna kuna poticaja i ličkim poljoprivrednicima

Isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja, krenula je dva dana ranije od najavljenog, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Riječ je, podsjećaju, o ukupnom iznosu od gotovo 2,1 milijardi kuna, a premda je početak najavljen za srijedu, danas, 14. veljače isplaćena je potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja – Potpora područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13) i osnovno plaćanje EU dio u iznosu od 580 milijuna kuna.

Sukladno dinamici odobravanja, navode dalje, nastavlja se isplata za osnovno i preraspodijeljeno plaćanje, plaćanje za mlade poljoprivrednike, proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, tov junadi, ovce i koze te potpore male vrijednosti za duhan, maslinovo ulje te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

“Na račune više od 100.000 poljoprivrednika bit će uplaćena potpora za poljoprivredno zemljište koje obrađuju i životinje koje drže na svom gospodarstvu, a sve kako bi se pravovremeno mogli pripremiti za proljetnu sjetvu”, kažu iz Ministarstva. 

Kada je u pitanju potpora za Dobrobit životinja (Mjera 14), planira se isplatiti do 15. ožujka. U ožujku i travnju započinje isplata potpora poljoprivrednicima za sljedeće potpore: Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene (Mjera 10), Ekološki uzgoj (Mjera 11), Proizvodno vezanu potporu za tov junadi te potpora za rasplodne krmače.

U završnom dijelu odobravanja isplate slijedi isplata preostalih potpora te poravnanje računa za sve potpore te će kroz poravnanje biti isplaćeno oko 400 milijuna kuna.

“Kroz sve oblike Izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima ćemo ove godine isplatiti ukupno 4,2 milijarde kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2021. godini“, zaključuje se u priopćenju. 

Podijelite sadržaj